Roosendaal

Roosendaal krijgt geen geld voor leefbaarheidsplannen Langdonk

Trapveldje met rode doelen en op de achtergrond voormalige kerk De Goede Herder en de wijk Langdonk in Roosendaal

De voormalige kerk De Goede Herder in de Roosendaalse wijk Langdonk

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal krijgt geen geld voor de leefbaarheidsplannen voor de wijk Langdonk. Het Volkshuisvestingsfonds heeft de aangevraagde subsidie geweigerd. Dat schrijven burgemeester Han van Midden en wethouder Inge Raaijmakers aan de gemeenteraad van Roosendaal.

De gemeente Roosendaal had een uitgebreid plan gemaakt om leefbaarheid in de wijk Langdonk te verbeteren: het integraal wijkprogramma ‘Veilig en toekomstbestendig Langdonk’. Het plan is ontstaan na de dagenlange vuurwerkrellen in november. Daarom wil de gemeente de sociale structuur in de wijk verbeteren. En dan natuurlijk samen met inwoners en belanghebbende instanties, zoals woningcorporatie Alwel.

Reden van afwijzing is nog niet binnen

Het college van burgemeester en wethouders had hiervoor subsidie aangevraagd bij het Volkshuisvestingsfonds. Hoeveel geld de gemeente heeft gevraagd, is niet bekend. En waarom de subsidieaanvraag is afgewezen is ook nog niet duidelijk. “Over de motivatie van dit besluit ontvangt het college nog nader bericht en zullen wij ook in gesprek gaan met de beoordelingscommissie van het ministerie,” schrijven Van Midden en Raaijmakers aan de raadsleden.

De subsidie mag dan afgewezen zijn, het plan gaat gewoon door. “Het bericht dat Roosendaal geen subsidie ontvangt is uiteraard een teleurstelling, maar betekent niet dat het integrale programma niet wordt uitgevoerd,” staat er in de brief. Langdonk krijgt gewoon haar groene hart, beloven de burgemeester en de wethouder. En ook de gesprekken met bewoners gaan door. En daaraan voegen ze toe: “De Goede Herderkerk ontwikkelt zich door tot Broedplaats van Langdonk voor jong en oud en partners blijven in de wijk aanwezig en actief.”

Kijken wat er zonder subsidie allemaal nog kan

Burgemeester Van Midden en wethouder Raaijmakers schrijven ook dat ze de lange-termijnplannen na de zomer verder uitwerken. Dat doen ze samen met belanghebbenden. Maar zonder subsidie van het Volkshuisvestingsfonds zal de gemeente moeten kijken wat er nog haalbaar is. Al willen ze er wel zo veel mogelijk uithalen.

“De ambities voor een veilig en toekomstbestendig Langdonk met de thema’s waardevol groen, schoon en veilig en gedifferentieerd wonen blijven onverminderd staan. Daarom verkennen we ook andere mogelijkheden van externe financiering.” Welke andere geldpotjes ze op het oog hebben, staat niet in de brief aan de gemeenteraad.

Lees ook: Roosendaal wil leefbaarheid Langdonk aanpakken, subsidie bij het Rijk aangevraagd