Roosendaal

Roosendaal Nostalgiepin zorgt voor verbinding, niet alleen tijdens carnaval

De Roosendaalse Nostalgiepin van 2023 | Foto: Sjef de Bruijn

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De Roosendaal Nostalgiepin is er weer. Dit jaar is hij getekend door kunstenaar Frank Roks, in opdracht van Iwan van Strien en Sjef de Bruijn van Roosendaal Nostalgie. “De saamhorigheid staat voorop”, vertelt De Bruijn. Niet alleen tijdens carnaval, maar ook daarbuiten.

Op de pin staat de Tullepetoan in oude kledij voor diverse monumenten uit de stad. Daarnaast zit een mol. Dit is een eerbetoon aan oud-prins Jan Mol, die in 2018 op 92-jarige leeftijd overleed. “Hij was een prins van het volk. Hij houdt het Tullepetoanse hart stevig vast, dat veel Roosendalers hebben. Het sociale, de saamhorigheid en verbinding met elkaar staan voorop.”

Doeget saome

Samen met de Tullepetoan zingt de mol uit het boek Mijn Stadje. Het Roosendaolsch Lieke bestaat dit jaar namelijk honderd jaar. “Zo komt het motto van dit jaar (Kende ‘t lieke, red.) ook terug in de zilveren pin”, aldus De Bruijn.

In het wapen van Roosendaal staan drie rozen afgebeeld, maar in plaats daarvan verdubbelde kunstenaar Frank Roks deze tot zes. “Dan doen de omliggende dorpen ook mee. Alleen is maar alleen. Doeget saome”, refereert De Bruijn naar het motto uit 1987.

Bruggen tussen verschillende generaties

Omdat Roosendaal Nostalgie zowel het heden, verleden als toekomst belangrijk vindt, heeft de pin de vorm van een ei. “Je weet niet wat eruit komt.” De pin staat daarom voor de verbinding tussen oud en nieuw.

Kopers van de pin, die vier euro kost, helpen overigens ook mee aan die verbinding. De opbrengst wordt namelijk geïnvesteerd in presentatieavonden over oud-Roosendaal, die worden gehouden bij verschillende verzorgingshuizen in de gemeente. “Het sociale van carnaval, de verbinding met mensen en het bouwen van bruggen tussen verschillende generaties, is voor ons het belangrijkste. Zo is de cirkel weer rond.”

De pin is beperkt beschikbaar en te reserveren via een Facebookbericht aan Sjef de Bruijn. Op woensdag 11 en 18 januari is de pin tussen 19 en 21 uur op te halen bij bruin café Jaxx in de Molenstraat. Ook is de pin verkrijgbaar op de Tullepetoanse ruilbeurs, op 22 januari in Theater De Kring.

Lees ook: Jos (56) ontwerpt Tullepetoanse pin: ‘Misschien nog eentje mét mondkapje’ Lees ook: Haal carnaval in huis met Tullepetaonse Ruilkist: ‘Iedere pin heeft een verhaal’