Roosendaal

Roosendaal wil minder wapens in de stad en voert per direct preventief fouilleren in

Foto: Christian Traets Fotografie.

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

De gemeente Roosendaal wil het wapengebruik in de stad terugdringen en gaat daarom preventief fouilleren. Dat gebeurt aan toegangswegen van en naar verschillende wijken in Roosendaal en in straten rondom het centraal station. Dat laat de gemeente Roosendaal weten.

“Door deze toegangswegen te controleren wil de politie wapens kunnen onderscheppen die naar en van Roosendaal komen”, schrijft de gemeente op de website.

In totaal negen gebieden in de stad zijn aangewezen als een zogeheten veiligheidsrisicogebied. Dat zijn de plekken waar de politie mensen mag fouilleren, zonder dat er sprake is van een verdenking. Het gaat onder meer om de Van Beethovenlaan, Antwerpseweg, Stepvelden en de Nelson Mandelaweg, meldt Omroep Brabant. De politie mag auto’s, kleding en bagage controleren om te kijken of iemand wapens bij zich heeft.

Wat wordt er uitgevochten?

De aanleiding is een aantal gewelddadige gebeurtenissen de afgelopen maanden in Roosendaal. Op 23 april werd aan de Diamantdijk in Roosendaal een 27-jarige man neergeschoten. Ook een willekeurig huis en een geparkeerde auto werden geraakt. Eerder die maand moesten agenten hun wapen trekken bij de aanhouding van een 15-jarige en 22-jarige jongen nadat zij een andere jongen hadden bedreigd met een wapen.

Onlangs maakte burgemeester Han van Midden al bekend dat ze onderzoeken wat er precies wordt uitgevochten in Roosendaal. Ook wil ze weten wat de verbanden zijn en wie ermee te maken hebben. Van Midden gaf toen al aan dat preventief fouilleren tot de mogelijkheden behoorde. Hij hekelde ook het te lage aantal agenten in de regio.

Volgens de gemeente zal er op verschillende dagen en tijdstippen onaangekondigd worden gefouilleerd. De maatregel geldt van 4 mei tot 4 augustus.

Lees ook: Burgemeester wil slagkracht van politie en justitie na vierde schietpartij dit jaar Lees ook: Schietpartij in Roosendaal, één gewonde Lees ook: Man gewond na schietpartij in Roosendaal