Roosendaal

Roosendaalse Lijst en PvdA blijven kritisch op dossier Cloetta

Stockfoto: PxHere

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De strijd om de vestiging van Cloetta op bedrijventerrein De Meeten II blijft nieuwe vormen aannemen. Met nieuwe rapporten is aangetoond dat er amper tot geen sprake gaat zijn van geuroverlast. Nu richten de Roosendaalse Lijst en PvdA zich op zaken als de communicatie, onduidelijke dossiervorming en het vastleggen van normeringen betreffende overlast en uitstoot.

Er zijn twee afzonderlijke brieven gestuurd aan het college, beide ondertekend door PvdA’er Paul Klaver en Sjef van der Touw van de Roosendaalse Lijst. De meest technische vragen gaan over hoe met vastgelegde of nog vast te leggen maatstaven om te gaan. Zoals het verspreiden van geur, milieuvervuiling, geluidsoverlast en verkeerseffecten in de directe omgeving. Niet alleen nu maar ook voor de toekomst, mocht er ooit sprake zijn van uitbreiding.

Opnieuw op de agenda

Omdat er de nodige aanpassingen zijn aangebracht in de plannen van Cloetta en de daarbij behorende gemeentelijke zaken als vergunningen en besluiten, willen de Roosendaalse Lijst en PvdA een aantal zaken opnieuw besproken en toegelicht zien. Ze stellen daarom voor er in een commissievergadering in januari tijd voor vrij te maken. Dat heeft ook te maken met het voornemen van Cloetta om gasvrij en dus volledig elektrisch te gaan werken.

Nu al vragen aan college

Vooruitlopend op de vergadering in januari hebben Klaver en Van der Touw alvast wat vragen aan het college. Ze willen graag voorschriften omtrent geuruitstoot, geluid en verkeerseffecten vastgelegd zien in een vergunning. Mede omdat Cloetta fabrieken zegt te gaan sluiten wordt het college tevens gevraagd zich nu al uit te spreken over eventuele uitbreidingsplannen in Roosendaal. Beide raadsleden zijn bovendien benieuwd of voorgenomen aanpassingen van het bestemmingsplan met de raad worden besproken.

Communicatie

De andere brief, ondertekend door dezelfde politici, behandelt de gemeentelijke communicatie na een ontmoeting tussen bezorgde omwonenden van De Meeten II en wethouder Arwen van Gestel. Het verslag van die bijeenkomst is niet te vinden in het gemeentelijke dossier, stellen Van der Touw en Klaver. Het schijnt er wel te zijn want bewoners beschrijven het als eenzijdig. De briefschrijvers willen dat het alsnog wordt gedeeld met de raad en willen eveneens dat ze worden bijgepraat over of er wat is voortgekomen uit die bijeenkomst. Het college is niet duidelijk genoeg over in hoeverre de inbreng van omwonenden serieus wordt genomen, is het verwijt.

Er zijn meer klachten over gebrekkige communicatie en het niet delen van informatie. In de dossiermap zouden definitieve versies van een raadsbesluit en amendement over te nemen gemeentelijke besluiten niet terug te vinden zijn. Dat bevordert het vertrouwen niet, vinden de twee partijen.