Roosendaal

Roosendaalse Lijst: ‘Vrouwenhof voor de Roosendaler behouden’

chinees restaurant vrouwenhof roosendaal

Foto: collectie West-Brabants Archief

Herbert Kats Herbert Kats

Menig Roosendaler draagt het landgoed Vrouwenhof in het hart, stelt Sjef van Dorst van de Roosendaalse Lijst. Het monumentale landhuis speelt daarbij letterlijk en figuurlijk een beeldbepalende rol.

Raadslid Sjef van Dorst: “Nu is het moment om met een mooi plan te komen.” Aankopen van het pand is het overwegen meer dan waard, stelt hij namens zijn partij.

Van Dorst wil dat de gemeente – die tot 2015 eigenaar was – actie onderneemt om het rijksmonument te behouden ‘voor de Roosendaler’. Hij is bezorgd dat het in handen valt van een eigenaar die ‘er hekken omheen plaatst’. Daarmee zou een deel van het park z’n openbare functie verliezen. Het zogeheten Huis te Roosendaal stamt uit 1790. Het staat sinds 2022 leeg. Daarvoor was er jarenlang een Chinees restaurant gevestigd.

Trots

“Samen met het openluchttheater, de speeltuin en de evenementen is het stadspark Vrouwenhof een gebied waar vele generaties zijn opgegroeid en waar we trots op moeten zijn”, is de achtergrond van nieuwe raadsvragen van de Roosendaalse Lijst. Van Dorst denkt dat het pand de functie van het openluchttheater kan versterken, mogelijk ook als een soort facilitair punt. De partij vraagt het college om een (uitgebreide) toelichting op de gestelde vragen.

Programmering

Vorige maand trokken meerdere fracties, waaronder ook de Roosendaalse Lijst, al aan de bel over het openluchttheater. Met PvdA, D66, GroenLinks en Vitaal Liberaal uitten zij hun zorgen over de programmering en de aantrekkelijkheid van het theatertje. ”Kan het openluchttheater op volle toeren gedraaid worden?”, informeerden de fracties. Die zorgen werden vervat in een pleidooi voor ‘voldoende financiële middelen voor een mooi zomerprogramma’.

Op locatie worden al decennia lang voorstellingen gegeven. Op basis van het geldende bestemmingsplan mocht dat eigenlijk niet. Omdat de gemeente waarde aan de voorstellingen hecht, is in kaart gebracht wat wél mag. Naast kleinschalige en middelgrote voorstellingen is het mogelijk om evenementen te organiseren in het openluchttheater. In dat geval kan de gemeente een evenementenvergunning verlenen met een ontheffing voor het geluid.

Lees ook: Roosendaalse partijen benieuwd naar stand van zaken Openluchttheater Vrouwenhof Lees ook: Speeltuin Vrouwenhof wint de Circulair Spelen Award 2023