Roosendaal

Roosendaalse scholen verkeersveiliger met Dick Bruna-tekeningen

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Het verkeer rond scholen in de gemeente Roosendaal moet veiliger. Daarom worden er borden met Dick Bruna-tekeningen, bekend van Nijntje, geplaatst. Deze maken het verkeer ervan bewust dat ze in een schoolzone rijden. Basisschool De Blokwei, aan de Boulevard Antverpia, was als eerste aan de beurt.

In 2021 is er een motie aangenomen door de gemeenteraad, waarin staat dat er iets gedaan moet worden aan de verkeersveiligheid rond de scholen. “We hebben veertig scholen in de gemeente, waarbij we hebben gekeken naar de meest risicovolle gebieden”, legt wethouder Sanneke Vermeulen (VVD) uit. Er zijn tien scholen uitgekomen, die zijn geselecteerd op basis van onder andere de maximumsnelheid rondom het schoolgebouw. “Deze moeten als eerst worden aangepakt.”

De eerste vijf – De Blokwei, De Watermolen, De Kameleon, De Stappen en de Fatimaschool – hebben de hoogste prioriteit. In het najaar van 2023 volgen nog eens vijf scholen, die later bekend worden. De overige dertig basisscholen in de gemeente Roosendaal, komen de komende vier jaar aan bod.

Straatbeeld

“Voorheen was het hier een stuk minder veilig”, vertelt de wethouder over de verkeerssituatie bij De Blokwei. Zo hielden automobilisten zich niet altijd aan de maximumsnelheid van dertig kilometer per uur. Daarnaast ligt de school niet in het straatbeeld van het verkeer. “Daardoor is het ook moeilijk te zien dat er een school is. Er steken veel kinderen over en er is veel verkeer.”

Om ongevallen te voorkomen, is er voor deze campagne een budget van 250.000 euro opzijgelegd. Hiermee hoopt de gemeente de komende jaren alle scholen te voorzien van een veiligere omgeving en het straatbeeld te veranderen.

nijntje

Daarom staat er er nu ‘schoolzone’ op het wegdek aangegeven. Ook zijn er attentieborden met tekeningen van Dick Bruna, bekend van Nijntje, langs de weg geplaatst.

“We hebben hiervoor gekozen, omdat Dick Bruna gelinkt wordt aan kinderen”, legt Vermeulen uit. “Hij tekende en schreef immers voor deze doelgroep. De gemeente hoopt dat, wanneer mensen deze afbeeldingen zien, ze zich ervan bewust zijn dat er veel kinderen zijn in dat gebied.”

Rugzakken

De wethouder hoopt dat het verkeer door de campagne voorzichtiger rijdt in de schoolzones. Overigens steken de basisschoolleerlingen er zelf ook wat van op. Vermeulen deelde maandag namelijk een Joep-in-het-verkeertas van Leer in het verkeer uit aan de leerlingenraad van De Blokwei. In deze oranje rugzakken zit een verkeersregelboekje van Dick Bruna, een knuffel en een ouderbrief met verkeerstips.

Hiermee kunnen ze op school en thuis aan de slag. Ze leren over veiligheid en hoe ze op een goede manier deelnemen aan het verkeer. Door zowel automobilisten als kinderen meer bewustwording te geven over het verkeer, hoopt de gemeente gevaar te voorkomen. “Elk ongeval is er een te veel. We willen dit voorkomen. Iedereen moet veilig zijn in het verkeer.”

Lees ook: De Krabbenkooi leert in vrachtwagen over de dode hoek: ‘Je kan dood gaan’ Lees ook: Verkeersdoolhof stoomt leerlingen groep 7 klaar voor fietsexamen