Bergen op Zoom

Ruben (22) slaat eerste paal S&L-nieuwbouw: “Ik ga elke dag wel even kijken!”

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

De 22-jarige Ruben zal nog zeker anderhalf jaar geduld moeten hebben, maar dan gaat hij samen met zijn medebewoners naar de nieuwe locatie van S&L Zorg in Bergen op Zoom. De zorgorganisatie heft verschillende kleinschalige woningen op en brengt de bewoners samen op de nieuwe locatie. Maandagmiddag mocht Ruben symbolisch de eerste paal in de grond slaan.

Met tientallen doffe knallen verdwijnt de betonnen heipaal in de bouwgrond. Ruben komt woorden tekort nadat hij uit de enorme heimachine stapt. “Heel mooi en bijzonder en supergaaf”, zegt hij. De starthandeling vond plaats onder toeziend oog van tientallen genodigden, waaronder S&L-bestuurder Vera Hersbach en Luuk van Baalen, projectleider gebiedsontwikkeling Markiezaten van de gemeente Bergen op Zoom. “Het was te zien dat Ruben het heel leuk vond om in de machine te zitten”, zegt Hersbach over de mijlpaal.

De bouwplaats ligt op een voormalig krekengebied in het zuiden van Bergen op Zoom. “Medio 2020 hebben we een plan geselecteerd met vier gebouwen”, zegt Luuk van Baalen. “Drie woongebouwen en een gebouw voor woon en zorg. In woongebied de Markiezaten komen ongeveer anderhalfduizend woningen, inmiddels zijn we ruim over de duizend. In dit gebouw komen 46 mensen die een zorgbehoefte en goede huisvesting nodig hebben.”

Gezellig met mensen om je heen

Volgens Vera Hersbach is bewust gekozen voor een locatie midden in een nieuwe woonwijk. “Op die manier worden we echt onderdeel van de nieuwe wijk.” Ook de toekomstige bewoner ziet de locatie wel zitten “Gezellig met mensen om je heen. Dan kun je veel vrienden maken”, zegt hij.

Dagbesteding

Het modern vormgegeven gebouw moet een duurzaam pand worden en krijgt vier woonlagen. Op de onderste etage komt de dagbesteding. “Daar kunnen mensen werken die niet in staat zijn om buiten de deur te werken. Op de andere etages komen mensen te wonen in zes groepen. Er komt een huiskamer waar mensen de gezelligheid op kunnen zoeken. Daarnaast hebben ze ook hun eigen appartement waar ze zich terug kunnen trekken”, legt Hersbach uit.

Verhuizen

Rond 2026 moet de gehele woonwijk klaar zijn, het gebouw van S&L zorg zal naar verwachting eind 2024 opgeleverd worden. Nadat de bewoners intrek hebben genomen in het nieuwe pand, zullen diverse kleine locaties van S&L opgeheven worden. Ruben kan in ieder geval niet wachten tot hij mag verhuizen naar de Markiezaten. “Het wordt heel mooi en mijn opa en oma wonen dichtbij. Ik ga elke dag wel even kijken bij de bouw.”

Lees ook: Deze vier woontorens komen langs de Markiezaatsweg te staan Lees ook: Rolstoelers met een verstandelijke beperking kunnen de boom in