Halsteren

SABIC zet alle zeilen bij om hertenkamp Halsteren vogelgriepvrij te houden

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Chemiebedrijf SABIC uit Bergen op Zoom komt op haar Volunteers Dag in actie en voert vrijwillig vijf projecten uit. Een daarvan is op hertenkamp De Beek in Halsteren, waar wordt gevreesd voor een mogelijke uitbraak van vogelgriep. Van de overheid moeten de dieren daarom worden ‘ingehokt’. De Beek deed dit met dekzeil, “maar dat ziet er niet uit,” vertelt secretaris Peter Dogge. “Daarom komt SABIC ons helpen met het plaatsen van vaste constructies.”

Waar de geiten en herten met elkaar spelen en de kippen scharrelen in het warme herfstzonnetje, zijn medewerkers van SABIC hard aan het werk om de twee kippenhokken te voorzien van een vast dak. “Als er vogelgriep uitbreekt, moeten de vogels binnenblijven. Dekzeilen zijn niet praktisch, dus dit doen we liever in hokken die er mooier en verzorgder uitzien.”

Overgenomen door vrijwilligers

Elke vijf jaar organiseert SABIC een Volunteers Dag. Op deze dag voeren medewerkers meerdere projecten uit op één dag. Zo’n zeventig medewerkers komen in actie voor het goede doel. Zij steken de handen uit de mouwen om op een dag tijd vijf projecten te realiseren.

“Die projecten worden door de medewerkers zelf gekozen,” legt Bregje Schouteren van SABIC uit. “Iedereen kan een project doorgeven. SABIC kiest dan welke projecten uiteindelijk worden uitgevoerd”

Het hertenkamp is uiteindelijk gekozen, omdat het bestuur nog niet zo lang van de gemeente is overgenomen door vrijwilligers. “De gemeente wilde het hertenkamp afstoten,” aldus Dogge. Daarom werd er een stichting opgericht. “Als stichting heb je niemand in dienst. Het draait op vrijwilligers.”

De stichting bestaat inmiddels anderhalf jaar, maar heeft nog niet alle financiële middelen. Zij zijn daarentegen wel verplicht om een permanente dakconstructie voor de vogelhokken te plaatsen. Daarom besloot SABIC hen te helpen. “Daardoor houden we meer geld over voor vogelvoer.”

Andere mensen helpen

SABIC vindt het belangrijk om eens in de vijf jaar anderen in de omgeving waar zij gevestigd zijn te helpen. Donderdag voeren zeventig vrijwilligers vijf projecten uit, zoals een spelletjesmiddag in woonzorgcentra, het vervangen van plafondplaten en oud meubilair bij stichting Zorg en Onderwijs Nu Locatie De Kreek en een dagje Efteling met een groep bejaarden.

“Wij vinden het erg belangrijk om dit werk te doen. We helpen met elkaar anderen mensen. Om hun zo dankbaar te zien maakt ons ook weer blij en geeft het ons een voldaan gevoel”, aldus Schouteren.

Blij zijn ze zeker bij het hertenkamp. “Alles gaat op vrijwilligerskracht. Daarom zijn wij SABIC ook zo dankbaar voor alle hulp.”