Roosendaal

Scholieren leggen krans bij Polar Bear: ‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Leerlingen van de Norbertus Gertrudis Mavo hebben woensdag, samen met burgemeester Han van Midden, een krans gelegd bij het Polar Bear-monument. Hiermee werd de bevrijding van Roosendaal herdacht. Volgens Van Midden moet ook de huidige generatie hierbij stilstaan. “Besef heel goed wat vrijheid is.”

Net als de scholieren die woensdagmiddag in een fikse hagelbui rondom het monument staan, heeft ook burgemeester Han van Midden nooit onder bezetting geleefd. Toch is het onderwerp actueel, vertelt hij in zijn toespraak. “Momenteel heerst er in Afghanistan een grote angst voor het gebrek aan vrijheid.” Daarom vindt hij het belangrijk om meer bij de betekenis van vrijheid stil te staan.

Inleven

De 14-jarige Kars Rademakers, leerling van de Norbertus Gertrudis Mavo, vindt vrijheid niet vanzelfsprekend. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond er een zichtbare tegenstander tegenover ons. De Duitsers bepaalden straffeloos het leven van veel onschuldige mensen”, zo draagt hij voor in zijn tekst.

De scholier vindt het belangrijk om zich in te leven in hoe het toen was in ons land. Net als de Roosendaalse burgemeester. “Neem kinderen tijdens geschiedenis niet alleen mee in het verhaal, maar ook in het voelen daarvan.” In de klas van Kars werd daarom ook een documentaire vertoond en er is gewerkt aan een verzetskrant.

Samen met klasgenoot Bram en de burgemeester legt hij een krans voor het monument. Hij is dankbaar dat de Polar Bears hebben gestreden voor zijn vrijheid. “Want vrijheid is niet vanzelfsprekend.”

Lees ook: Groep jongeren wil bevrijders eren: ‘Ze waren toen net zo oud als wij nu’