Bergen op Zoom

Scholieren van ‘t Rijks klaargestoomd tot succesvol ondernemer

Leerlingen van 't Rijks namen deel aan het economieproject Vecon Business School

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Een screenprotector voor als je smartphone natregent, een anti-skim portemonnee en een telefoonhoesje met ingebouwde powerbank. Het zijn een aantal producten die leerlingen van ’t Rijks op de markt willen brengen. Zij hebben afgelopen schooljaar deelgenomen aan het economieproject Vecon Business School. Vandaag namen zij een certificaat in ontvangst.

In het programma staat talentontwikkeling op het gebied van economie en ondernemerschap centraal. Maarten Toonders van Eurobizz Academy heeft de leerlingen in gastlessen uitleg gegeven over het opstellen van een bedrijf.

Succesformule

Zo bedachten zij onder andere welk product ze op de markt wilden gaan brengen, hoe ze dat kunnen promoten en hoe ze sponsorbrieven schrijven. Ook leerden zij administratieve zaken, het inschrijven bij de Kamer van Koophandel en economische termen als passiva en activa. “Maar we hebben ons vooral gefocust op het proces en de succesformule voor een bedrijf, waarin de passie naar voren kwam” aldus Toonders, die een aantal start-ups met potentie ziet in de klas.

De leerlingen volgden afgelopen schooljaar elke woensdag het project. In kleine groepjes kregen zij een bedrijfsrol toebedeeld. “Ik heb veel natuurlijke leiders gezien,” vertelt Toonders trots, terwijl de leerlingen onder het genot van een glaasje non-alcoholische champagne hun certificaat in ontvangst nemen.

Kansen en valkuilen

De meesten zijn enthousiast over het project, dat meetelt als profielwerkstuk. “Ik wil later mijn eigen onderneming starten,” vertelt de 15-jarige Zine-Eddine Faiz uit havo 4, die de screenprotector ontwikkelde. “Ik heb geleerd te kijken naar de kansen en valkuilen van mijn bedrijf. Nu heb ik een goed opstapje.” Gauw plaatst hij zijn prestatie op zijn gloednieuwe LinkedIn-pagina.

Volgend jaar wordt het programma, dat nog in een pilotversie zat, verder uitgebreid. Dan zullen de havisten ook bezoeken gaan brengen aan lokale bedrijven.