Scoutinggebouw Samarbete in Halsteren aangemeld als rijksmonument
Het scoutinggebouw Samarbete in Halsteren is officieel aangemeld als rijksmonument. Dit gebouw aan de Beeklaan werd in 1957 geschonken door de provincie Friesland en het land Zweden als vakantiehuis voor kinderen uit het rampgebied van de Watersnoodramp in 1953. Erfgoedvereniging Heemschut Noord-Brabant zet zich nu in voor de bescherming van het pand.
Volgens Tom van Eekelen, vicevoorzitter van Heemschut Noord-Brabant, heeft het gebouw een unieke achtergrond. “Dit gebouw dat tegenwoordig een scoutinggebouw is, werd geschonken als vakantiehuis voor kinderen uit het watersnoodgebied. In de vroege jaren zestig werd het niet meer als vakantiehuis gebruikt en nam de gemeente Halsteren het over voor de scouting”, vertelt hij. Sindsdien is het onderdak voor scoutinggroep Jeanne d’Arc, die het gebouw nog steeds actief gebruikt en ondertussen zelf in bezit heeft.
Rijksmonument
Heemschut heeft samen met de plaatselijke dorpsraad en Stichting Watersnood ’53 een verzoek ingediend bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om het pand op de monumentenlijst te plaatsen. “Bij de Rijksdienst is er steeds meer aandacht voor erfgoed dat herinnert aan historische rampen, zoals de Watersnoodramp van 1953”, legt Van Eekelen uit. “Toen de vraag werd gesteld of er naast woningen nog andere panden uit die tijd bewaard zijn gebleven, heb ik mijn vinger opgestoken en dit gebouw voorgedragen.”
Samarbete
Het gebouw is volgens Van Eekelen bijzonder vanwege zijn geschiedenis, maar ook door de architectuur. “De geschenkwoningen uit die tijd waren meestal van hout, maar dit is een stenen gebouw. De bouwtekeningen kwamen uit Zweden, en de uitvoering gebeurde met hulp van Zweedse bouwers”, aldus Van Eekelen. “Er is geen tweede van in Nederland, en dat maakt het extra waardevol.”
Daarnaast is het gebouw in bijna originele staat behouden gebleven, iets waar de scouting trots op is. “Het is bijzonder dat het na al die jaren nauwelijks veranderd is. De gedenksteen en andere originele elementen zijn nog steeds aanwezig”, zegt Van Eekelen.
Monumentenstatus
Het verkrijgen van een rijksmonumentenstatus brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. “Een nadeel is dat er bij veranderingen en verbouwingen meer vergunningen nodig zijn”, vertelt Van Eekelen. “Maar dat betekent niet dat niets mag, alleen dat het in overleg moet.” Daartegenover staan belangrijke voordelen: eigenaren kunnen aanspraak maken op subsidies voor onderhoud. “Als het rijksmonument wordt, kan de scouting een subsidie aanvragen voor het onderhoud van het gebouw.”
De aanvraag is in januari ingediend, en binnen drie maanden volgt een beoordeling door de Rijksdienst. “Waarschijnlijk komt er een bouwhistorische opname en een bezoek ter plekke. Daarna wachten we af”, zegt Van Eekelen. Mocht de aanvraag voor een rijksmonumentenstatus niet worden goedgekeurd, dan wordt gekeken naar opname op de gemeentelijke monumentenlijst. “De kans op een rijksmonumentenstatus schat ik op ongeveer 60 procent”, aldus Van Eekelen. “Maar als dat niet lukt, hebben we altijd nog een plan B.”
Voor de scoutinggroep en erfgoedliefhebbers in Halsteren blijft het spannend. “Het is een uniek gebouw en verdient het om bewaard te blijven”, besluit Van Eekelen.