Wouwse Plantage

Sluiting voor kerk Wouwse Plantage definitief: ‘Het doet pijn’

De kerk van Wouwse Plantage.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een zeer belangrijke, maar ook trieste mededeling. Zo noemt vicevoorzitter van parochie Onze Lieve Vrouw in het Woud, Piet Backx, het nieuws dat hij deelt in ZuidWest TV-programma Relivisie. De kerk in Wouwse Plantage gaat definitief dicht.

Er zijn veel verschillende reacties op de sluiting. Het verhaal over de sluiting van de kerk komt echter niet uit de lucht vallen. Al in 2005 heeft het toenmalige parochiebestuur informatiebijeenkomsten gehouden over de toekomst van de kerken van Heerle, Wouw, Moerstraten en Wouwse Plantage. Er zijn toen plannen gemaakt en gepresenteerd over de financiële gevolgen van het openhouden en juist sluiten van de kerken. Uiteindelijk werd toen gezegd dat de kerk van Wouwse Plantage in 2010 gesloten zou worden. “Maar het is inmiddels al 2024”, vertelt de betrokken parochiaan Huub Raaijmakers. Veertien jaar verlenging dus. “Daar mogen we onze lieve Heer op onze blote knieën voor danken.”

Motivaties

Voor velen zal het daarom dus geen verrassing zijn, meent vicevoorzitter Backx. “28 april is de laatste viering in de kerk”, vertelt hij. “Het is een proces van jaren geweest. We hebben het zo lang mogelijk uitgesteld.” Het was in mei 2023 dat er een klankbordgroep werd opgezet voor betrokken parochianen. “Daar hebben we tekst en uitleg gegeven over de situatie. Er was begrip voor.” Vervolgens zijn er nog twee bijeenkomsten geweest. “Ook daar hebben we goed uitgelegd wat nou de motivaties waren.”

De reden van de sluiting is het terugnemende aantal kerkbezoekers in de loop der jaren. “Dat aantal draalt écht drastisch”, vervolgt parochiaan Raaijmakers. “Maar de kosten van de vieringen worden steeds hoger. Het gebouw zelf kost ook steeds meer geld. Willen we het pastorale leven in Wouwse Plantage behouden, dan zit er niks anders op dan de boel te sluiten.”

Raaijmakers is gedoopt, getrouwd en gevormd in deze kerk. “Ik heb hier afscheid genomen van mijn grootouders, ouders, ooms en tantes. Dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor de mensen hier uit het dorp. We zijn hier met huid en haar verbonden. De sluiting doet dus wel pijn.”

Er blijft kerk in Wouwse Plantage

Positief vindt Raaijmakers wel dat het kerkbestuur ervoor openstaat om de Mariakapel te behouden. “En het kerkbestuur heeft voorgenomen om nog wel een maandelijkse dienst te houden in dorpshuis De Spil.” Er blijft dus wel kerk in Wouwse Plantage. En wie toch graag in een kerk een dienst bij wil wonen, kan dit doen in de Lambertuskerk in Wouw. “Iedereen is daar welkom”, aldus vicevoorzitter Backx.

Lees ook: Parochie Wouwse Plantage niet blij met motie over plein Lees ook: Roosendaalse Lijst wil open plein in Wouwse Plantage