Bergen op Zoom

Soep helpt biercafé De Loco de lockdownwinter door

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Restaurants en cafés zijn al wekenlang dicht door de lockdown. Een kopje chocomel of koffie drinken op het verwarmde terras of in het café is er dus niet bij. Maar wie tijdens een weekendwandeling zin heeft in warme soep kan sinds kort terecht op de grote markt in Bergen op Zoom.

Hoewel de cafés gesloten zijn is er donderdag bij café de Loco leven in de brouwerij. De voorbereidingen voor het weekend zijn daar in volle gang. cafébazen Mirjam de Kort en Joep Blokland en Joep z’n vriendin Rachel Buuron zijn in de weer met verse groente. “Ieder weekend bereiden we verse soepen die mensen een beetje het gevoel moeten geven alsof ze bij oma aan de keukentafel zitten te genieten”, legt Buuron uit.

Soupes Youpes

Het idee ontstond aan de keukentafel met een soepje in de hand, zegt Blokland. “Toen dachten we, waarom kunnen we dit niet in de lockdownperiode aan onze gasten verkopen.” Nog dezelfde dag was er een naam die refereert naar de voornaam van de cafébaas. Ook werd er een een complete huisstijl uit de grond gestampt. “Onze shirts, onze borden, onze bakjes. Het is allemaal gebrand met Soupes Youpes”, zegt Blokland.

Ieder weekend kunnen mensen soep afhalen om ter plekke te nuttigen of om mee te nemen naar huis. “Onze soep is bijzonder vanwege het feit dat we op donderdag de verse ingrediënten halen en daardoor op zaterdag en zondag echt vers bereide soep verkopen. Het is echt vers. We gaan voor pure smaakt”, zegt Buuron.

Mirjam de Kort, de moeder van Blokland, maakt de soep volgens traditioneel familierecept. “Het wordt in principe vegetarisch gemaakt. En het vlees wordt er apart bij verkocht als je dat wil”, zegt De Kort.

Knaldrang

In het eerste weekend verkochten de soepmakers tomatensoep en in het weekend daarna erwtensoep. Beide vielen bij de passanten in de smaak, zegt Buuron. Hoe leuk het ook is, de soepmakers kunnen niet wachten tot het café weer open mag. “We zijn wel cafémensen natuurlijk. Biertjes tappen en de gezelligheid in het café en op het terras, dat hoort erbij”, zegt De Kort.

Maar hoewel Soupes Youpes vanuit de Lockdown is ontstaan, zal het einde van de lockdown niet persé het einde van Soupes youpes beteken. Als het café weer open is, kan het concept prima aangeboden worden aan de cafégasten, verwachten de drie enthousiaste ondernemers.