Spoedmoties BBR over azc en Poolse supermarkt halen het niet

Gerard de Backer legt uit namens BBR waarom de spoedmoties belangrijk zijn.
Een bomvolle tribune, met veel mensen uit Heerle, was er donderdagavond getuige van hoe de azc-spoedmotie van Burger Belangen Roosendaal (BBR) door de meerderheid van de gemeenteraad werd afgewezen, in ieder geval voor die avond. De partij wilde bij twee dossiers het lopende proces doorbreken, in de hoop een andere uitkomst te krijgen. Bij de andere motie, over de Poolse Supermarkt, was de zaal al grotendeels leeg.
Over de nieuwe plannen van de Polski Sklep uitbater is veel te doen. BBR wilde met de ene spoedmotie de raad oproepen mee te gaan in de vraag aan het Roosendaalse College om de locatie Gastelseweg 96 aan te merken als buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA). Dan zouden de fracties adviesrecht krijgen en dus meer inspraak bij het beoordelen van deze plannen. De meerderheid van de vergadering zei hier nee tegen.
Datzelfde gold voor de andere ingediende spoedmotie, waarbij raadslid Gerard de Backer zijn collega’s hoopte mee te krijgen om het proces rondom het azc bij Heerle open te breken. Ook dit kon niet rekenen op voldoende steun. Beide moties gaat de BBR alsnog als reguliere voorstellen indienen bij een volgende raadsvergadering.
Eén wethouder zou hopen dat raad tegen stemt
Op de opmerking van De Backer dat er in ieder geval één wethouder zou hopen dat de raad tegen het azc gaat stemmen, reageerde voorzitter Alex Raggers behoorlijk ontstemd. Er werd weliswaar geen naam genoemd maar het had volgens hem niets te maken met het uitleggen van het belang van de betreffende motie.
Bezorgd
De afwijzingen kwamen niet geheel onverwacht. Voor de vergadering hadden we een kort telefonisch interview met Gerard de Backer. Daarin al uitte hij zijn bezorgdheid over de gang van zaken en de mogelijke politieke en bestuurlijke spelletjes die volgens zijn partij gespeeld worden. Zeker als het gaat om de druk die op de raad wordt uitgeoefend om akkoord te gaan met de azc-plannen.
Het persmoment van een dag eerder overvielen hem en zijn fractie volledig. Vooral de opmerking van wethouder van Ginderen voelde nogal sturend. Die gaf als waarschuwing mee dat niet voor de plannen stemmen mogelijk betekent dat Den Haag de regie overneemt. De Backer: “We zitten nog aan de vooravond van heel de discussie.” Hij hekelt tevens het feit dat de raad en de pers pas op het laatste moment werden geïnformeerd over de plannen en denkt dat het moment niet toevallig gekozen was; “Ja, om misschien ergens de pas af te snijden.”
Beïnvloeding discussie
BBR vermoedt dat het college met de plotse haast de discussie wil beïnvloeden en de raad bewust voor een voldongen feit plaatst. Alleen al daarom waren de spoedmoties van belang, stelt raadslid De Backer. In zijn onderbouwingen heeft hij bewust benadrukt dat zelfs binnen B en W en de coalitie sprake is van verdeeldheid, in ieder geval over het azc-dossier.
‘Politiek is een raar spelletje’
Vooraf zag de BBR-politicus de bui dus al hangen. Er waren te veel geluiden die aangaven dat de meerderheid van de raad de moties niet wilde bespreken. “Ja, politiek is een raar spelletje natuurlijk. Er spelen wel eens andere redenen om dingen te doen of te laten dan alleen maar de inhoud.” Hij vermoedt dat sommige partijen niet willen toegeven dat ze, “omdat je ineens een grote concurrent bent geworden, het je politiek niet gunnen dat je kans van slagen hebt.”
Gerard is in ieder geval vastbesloten om zijn eigen koers te varen. “Ik ben een man met een rechte rug, ik zet me naar vermogen volledig in. En ik zal misschien alles niet goed doen, maar ik ga me niet verstoppen.”