Bergen op Zoom

Stapels vuilniszakken op straat: GBWP wil betere verdeling vuilcontainers

Volle vuilniszakken opgestapeld tegen afvalbak

Foto: GWBP

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De GBWP in Bergen op Zoom is de stapels met volle vuilniszakken beu. Volgens de partij moeten te veel mensen hun afval kwijt in dezelfde ondergrondse vuilcontainers. En als die vol zijn, moeten ze te ver lopen naar de volgende. Niet iedereen kan of wil dat doen. En dus staan er soms stapels vuilniszakken naast de volle container. De GBWP wil weten wat de gemeente Bergen op Zoom daar aan kan verbeteren.

De laatste weken krijgt de GBWP vooral klachten van mensen die in de buurt van het Wilhelminaveld en de Rijtuigweg wonen. Want daar zouden minder plekken overgebleven zijn om afval naar toe te brengen. “Ons is verteld dat er half maart drie ondergrondse vuilcontainers zijn verdwenen op het Wilhelminaveld,” schrijft de GBWP aan burgemeester en wethouders. “Nu zijn er nog twee over, waarvan één ter hoogte van de Marinierssteeg/Rijtuigweg  en één hoek achterkant muziekschool.”

Mensen moeten te ver slepen met hun vuilniszakken

Volgens de GBWP zorgt dat voor chaos bij de Marinierssteeg/Rijtuigweg, omdat meer dan 100 woningen daar hun vuil kwijt moeten. “De andere container is echt veel te ver weg van de bewoners om te slepen met hun vuilniszakken, en dan met name voor ouderen,” aldus GBWP-raadslid Arjan van der Weegen en burgerlid Dyana Rommens. Sommige bewoners zetten hun afval daarom naast de ondergrondse vuilcontainer. En dat stapelt al snel op tot een fikse hoop volle vuilniszakken.

Van der Weegen en Rommens willen weten of het klopt dat er drie ondergrondse vuilcontainers zijn weggehaald in de buurt van het Wilhelminaveld en de Rijtuigweg. En of de omwonenden daar wel bij betrokken zijn geweest. Ze vragen zich ook af hoe de gemeente bepaald waar de containers geplaatst worden: “Wordt containercapaciteit afgestemd op aantal inwoners en samenstelling van de omgeving?”

Meer containers en minder ver lopen

De GBWP wil dat de gemeente met de buurt gaat overleggen. Ook wil ze dat de gemeente zorgt voor genoeg ondergrondse vuilcontainers. Zodat de containers niet te snel vol zitten en omwonenden niet te ver hoeven te lopen.

Lees ook: Afval in de blikvanger en niet op straat: ‘Een kwestie van mentaliteit’ Lees ook: Ondergrondse containers alleen nog te openen met Saverpas