Bergen op Zoom

Sterck blaast Krabbenfoor 2021 af: ‘Niet haalbaar’

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Nadat de Krabbenfoor in Bergen op Zoom al eens was verplaatst, is het evenement nu definitief afgeblazen voor dit jaar. Ondernemersvereniging Sterck vindt het onverantwoord om door te gaan met de voorbereidingen door de onzekerheid vanuit de overheid.

“De Krabbenfoor is jaren geleden door Bergse ondernemers in het leven geroepen om hun sale weg te kunnen verkopen, om veel bezoekers in de stad te krijgen en om een feestje te bouwen. Ook de horeca is daarop aangehaakt. Al met al een groot evenement”, legt Anne van Rijswijk uit voor haar winkel Retro vinyl & vintage in de Lombardenstraat. “Normaal vind de 4-daagse Krabbenfoor plaats in het laatste weekend van juli. Toen is het niet doorgegaan en we hadden gedacht een september-editie op te zetten.” Maar ook dit blijkt niet haalbaar, zegt ze.

De voorbereidingen voor het evenement dat op 25 en 26 september plaats zou vinden waren al in volle gang. Zo hielden de ondernemers er al rekening mee dat de stad tijdens het evenement omheind zou moeten, en dat ze bezoekers zouden moeten tellen. “Dat is op zich allemaal te realiseren, maar we zitten met 17 september”, zegt van Rijswijk. “Het kabinet wil dan gaan versoepelen, maar het is allemaal met potlood geschreven. Als we dan pas de knoop moeten doorhakken, dan krijgen we het niet gerealiseerd.” Ook zou er veel geld verspeeld worden als de voorbereidingen wel doorgaan, maar het evenement niet.

Ondanks deze domper voor de ondernemers en bezoekers van de Bergse binnenstad is er ook iets positiefs te melden. Als pleister op de wonden, zijn er op zaterdag 25 september verschillende straattheater artiesten te zien in de stad. De afgelopen weken was er iedere zaterdag entertainment in de stad, en dat slaat goed aan.