Halsteren

Streep door plannen Sabic: rechtbank vernietigt vergunningen biomassacentrale

Han Verbeem Han Verbeem

Kunststofproducent Sabic mag geen biomassacentrale bouwen. De rechtbank Oost-Brabant heeft woensdag de provinciale vergunningen nietig verklaard.  Volgens de rechtbank zou de provincie procedurele fouten hebben gemaakt en ten onrechte een natuur- en omgevingsvergunning hebben afgegeven op basis van een eerdere, inmiddels verouderde natuurvergunning van Sabic uit 2016.

Sabic diende in september 2020 de provinciale aanvraag in voor de bouw van een houtpalletgestookte centrale met een oliefornuis, ter vervanging van de bestaande warmtekrachtkoppeling. De provincie verleende in mei 2022 toestemming. Weliswaar ligt er in de directe omgeving een Natura 2000-beschermingsgebied maar Sabic beschikt over een lopende, niet volledig benutte natuurvergunning uit 2016 en zou aanspraak kunnen maken op deze bestaande rechten.

Oud recht

Op dit moment benut Sabic ‘slechts’ een stikstofuitstoot van 40.000 kilo per jaar en laat volgens de natuurvergunning van 2016 daarmee 230.000 kilo onbenut. De biomassacentrale heeft een verwachte jaarlijkse uitstoot van 110.250 kilo stikstof én 3.308 kilo ammoniak. De provincie wilde Sabic dit toestaan op basis van oud recht.

Onvoldoende onderzocht

De rechtbank neemt echter geen genoegen met deze redenering, ook gezien de huidige scherpere stikstofnormen: allereerst klopt de emissieruimte voor stikstof van de vergunning uit 2016 nu niet meer, bovendien is de stikstofneerslag (depositie) in de omliggende natuur onvoldoende onderzocht – oordeelt het rechtscollege.

Bezwaar

Diverse natuurorganisaties hadden juridisch bezwaar aangetekend tegen de bouwplannen. De energiecentrale zou vooral oude houtpallets verstoken, met ernstige gevolgen voor de omliggende natuur – deze gevolgen heeft de provincie onvoldoende meegewogen, oordeelt de rechtbank. Sabic was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.