Roosendaal

Taxibedrijven voelen zich in de steek gelaten door gemeente Roosendaal en politie

Foto: Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Taxibedrijven in Roosendaal voelen zich in de steek gelaten door de gemeente en de politie. Ze klagen over snorders die tijdens grote evenementen klanten pikken, Belgische taxi’s die hier zonder vergunning werken, chauffeurs zonder taxipas en slechte standplaatsen. En volgens de taxibedrijven doet de politie niets met hun meldingen over illegale ritten. Burger Belangen Roosendaal wil dat de gemeente de taxibedrijven alsnog gaat helpen.

Burger Belangen Roosendaal zegt dat acht verschillende taxibedrijven bij de partij hebben aangeklopt. “Taxibedrijven vragen zich af of de gemeente de kleine taxibedrijven überhaupt wel wil in Roosendaal,” schrijft raadslid Selda Bozkurt aan burgmeester en wethouders. “Het signaal dat wordt afgegeven is niet bepaald positief.”

Snorders intimideren legale taxichauffeurs

De problemen die de taxihouders hebben, zijn niet alleen typisch Roosendaals. Sommige problemen zie je in het hele land. Zoals de snorders, de illegale taxi’s, die in de weekeinden en tijdens evenementen ritten inpikken. En in de grensstreek zie je taxi’s uit België, die wel officieel taxi zijn, maar geen vergunning hebben om in Nederland te werken. “Dit jaar ging het tijdens carnaval zelfs zo ver, dat de snorders de klanten vanaf de eettenten al naar het HUIS van Roosendaal toe begeleidde om mee te nemen. Bij het aanspreken van illegale taxichauffeurs ontstaan dreigende situaties,” beschrijft Bozkurt de situatie.

De ondernemers hebben de landelijke politie gevraagd om iets te doen tegen de intimidatie door snorders. “Taxibedrijven kregen het advies om de agenten die rondreden over het voorval te informeren en hulp te vragen,” aldus Bozkurt. “Dit heeft nauwelijks effect gehad en de illegale taxibedrijven kunnen hun activiteiten zonder problemen voortzetten.”

Gemeente zou niets doen met meldingen

De acht taxibedrijven voelen zich niet alleen in de steek gelaten door de landelijke politie. Ze missen ook daadkracht bij de lokale politie en de gemeente Roosendaal. “Taxibedrijven hebben ook bij de politie en medewerkers van de gemeente aangegeven dat er in Roosendaal taxibedrijven uit België actief zijn,” schrijft het raadslid van Burger Belangen. “Ook op dit gebied is er geen actie ondernomen.”

Los van de problemen die overal voorkomen, heeft Roosendaal ook nog eigen uitdagingen. “Er zijn geen deugdelijke taxistandplaatsen in Roosendaal voor vergunninghouders. Dit jaar waren er tijdens carnaval extra problemen,” aldus Bozkurt. Tijdens carnaval was de taxistandplaats verhuist van het gemeentehuis naar de Markt. “Deze toegewezen locatie voldeed op geen enkele wijze en leidde tot overlast en gevaarlijke situaties voor zowel de taxibedrijven als voor de aanwezige carnavalsvierders.”

Burger Belangen: ga samen oplossingen zoeken

De acht taxibedrijven hebben Burger Belangen Roosendaal ingeschakeld, omdat ze de problemen op een nette manier willen oplossen. “In andere steden leggen taxichauffeurs het werk neer en nemen het heft in eigen handen en slopen o.a. de auto’s van deze snorders,” schrijft het raadslid. “Taxibedrijven in Roosendaal willen dit soort gedrag niet, omdat ze zich bewust zijn van hun rol tijdens grote evenementen. Feestvierders moeten zo snel mogelijk naar huis gebracht worden om escalaties te vermijden.”

Bozkurt wil dat de gemeente Roosendaal met de taxibedrijven gaat praten. “Om hun ervaringen aan te horen en samen dit probleem aan te pakken.” Ze wil weten wat de gemeente al gedaan heeft om taxibedrijven te helpen en wat er nog meer gedaan gaat worden.

Lees ook: Kritische vragen CDA en D66 over financiële steun taxibedrijven