Bergen op Zoom

Team Populierbuurt kan aan de slag met sloop en renovatie

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Na de kerstvakantie gaat de sloop in de Bergse Populierbuurt van start. Ook de renovatie van twee huizenblokken begint kort daarna. Bewoners van de Berkstraat en de Meidoornlaan krijgen een gerenoveerde woning, maar leveren daarvoor wel een stukje van hun achtertuin in.

Stadlander en De Kok Bouwgroep ondertekenden afgelopen week de ontwikkel- en realisatieovereenkomst voor het project. Daar ging veel voorbereiding aan vooraf. Stadlander is naar eigen zeggen al vanaf 2012 bezig met de plannen voor de Populierbuurt. “De eerste gedachten waren om alle woningen te behouden. We wilden dan van de duplexwoningen eengezinswoningen maken”, zegt projectleider Cees Ploeg. Uiteindelijk is ervoor gekozen om de woningen in de Populierlaan te slopen om plaats te maken voor nieuwbouw. In de Berkstraat en de Meidoornlaan worden de woningen gerenoveerd en verduurzaamd.

Tuinen inkorten

Om in overleg te blijven met de buurtbewoners is er door de woningcorporatie een klankbordgroep opgericht met daarin bewoners uit Berkstraat en Meidoornlaan. “Zij hebben meegedacht over de renovatie van hun woningen.” Een gevoelig punt bleek het inkorten van de achtertuinen te zijn. “De tuinen zijn nu bijna twaalf meter diep en we merken dat veel mensen dat te groot vinden. Dat zien we ook aan het beheer ervan. De tuinen worden ingekort tot een meter of zes. Daardoor kunnen mensen parkeren achter hun huis”, zegt Ploeg. In het renovatievoorstel staat dat Stadlander zorgt voor nieuwe bergingen en een heg. 82 procent van de bewoners stemde in met het plan. Daarmee is het vereiste draagvlak van 70 procent gehaald.

Lees ook: Kinderen toveren Populierenbuurt met graffiti om tot ‘gezellige bouwplaats’

Team populierbuurt

Stadlander noemt de aanpak van de Populierbuurt bijzonder. Het is voor het eerst dat Stadlander kiest voor een combinatie van renovatie en nieuwbouw binnen één project. “We willen voorkomen dat er teveel overlast ontstaat door verschillende bouwplaatsen en aannemers. Er is daarom gekozen om met dezelfde bouwpartners aan de slag te gaan.” De Kok Bouwgroep, Induco en P. Jansen Installatietechniek verzorgen samen de renovatie van 40 woningen aan de Berkstraat en Meidoornlaan én de nieuwbouw van 36 energiezuinige woningen aan de Populierlaan.

Planning

De renovatie in de Berkstraat en de Meidoornlaan start in februari en duurt tot eind oktober 2022. Tussen januari en mei 2022 vindt de sloop van de 48 duplexwoningen aan de Populierlaan plaats. Van de 36 energiezuinige nieuwbouwwoningen die ervoor terug komen, wordt de helft huur- en de helft koopwoningen.

De nieuwbouw wordt naar verwachting in oktober 2023 opgeleverd. “Je ziet dan een opgefriste buurt met nieuwe woningen die qua voorgeving en architectuur aansluiten op wat er nu nog staat.

Lees ook: Brand in huis aan de Populierlaan, vrouw raakt gewond

De gasloze nul-op-de-meter-woningen zullen voldoen aan alle eisen van deze tijd.” De woningen die gerenoveerd worden, blijven nog wel op het gasnet aangesloten, maar worden wel klaargemaakt voor toekomstige verdere verduurzaming zoals het plaatsen van een warmtepomp. Als De Kok Bouwgroep, Induco en P. Jansen Installatietechniek klaar zijn in de Populierbuurt, is het de beurt aan de gemeente Bergen op Zoom. Die is van plan om de Populierlaan opnieuw in te richten met onder meer nieuwe bestrating en verlichting.