Bergen op Zoom

Tesla op Autopilot veroorzaakt flink ongeval op A4

Foto en bron: 112 Markiezaten

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Zaterdagmiddag is op de A4 bij Bergen op Zoom een auto van de weg geduwd door een Tesla. De schade was groot en de bestuurder moest naar het ziekenhuis. Volgens de berijder van de Tesla stond die op Autopilot.

De voertuigen kwamen uit de richting van Hoogerheide. Net voor de afslag naar Bergen op Zoom ging het mis en kreeg een auto een duw tegen de achterzijde van een Tesla. De betreffende bestuurster verloor de macht over de wagen, raakte van de weg en belandde tegen een boom. Zij en haar partner wisten naar eigen zeggen (ze mailde onze redactie) via de passagierszijde uit te stappen. Wel is ze met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Na onderzoek mocht ze gelukkig weer weg, zo laat ze weten. “Nu thuis en mentaal en lichamelijk helen.”

Automatisch rijhulpsysteem

De Tesla raakte slechts licht beschadigd. De andere wagen moest door een bergingsbedrijf worden afgevoerd. Er werd een rijstrook voor langere tijd afgesloten voor alle hulp- en opruimwerkzaamheden. De Tesla-rijder heeft verklaard dat deze auto in de Autopilot-stand stond. Dat is een rijhulpsysteem dat volgens de makers ervan de mogelijkheid biedt om het voertuig automatisch te laten accelereren en te remmen. Het vereist wel toezicht van de bestuurder.