Tholen

Tholen Buitenzorg wil eigen supermarkt: ‘Geen anderhalve kilometer rijden’

Stockfoto: Pixabay / Squirrel_photos

Han Verbeem Han Verbeem

Ontwikkelaars en omwonenden van de toekomstige Thoolse wijk Buitenzorg-IV willen dat de gemeente groen licht geeft voor de bouw van een nieuwe supermarkt. Het gemeentebestuur vindt de twee huidige supers voldoende voor de stad – maar daar is de groep het niet mee eens. “De Aldi is géén volwaardige supermarkt.” De afstand van anderhalve kilometer is bovendien té groot, vinden zij.

Woordvoerder Cees Nuijten vreest dat toekomstige bewoners én huidige bewoners van de omliggende wijken Stadszicht en Land van Heendrecht straks buiten het eiland om de boodschappen gaan. Op dit moment heeft de gemeente een vestigingsstop voor nieuwe supermarkten, de gemeenteraad beslist deze maand om die voor vijf jaar vast te stellen.

Nuijten wil dat de gemeente toch een uitzondering maakt voor deelwijk Buitenzorg-IV, waar behoefte is aan een reguliere fullservice supermarkt. “Deze wijk wordt nu ontwikkeld en dan kan de gemeente nu al rekening houden met de aanleg van wegen en zorgen voor voldoende parkeerplaatsen.” Volgens Nuijten zou de super bij de entree van de wijk moeten komen.

Over de brug

In de nieuwe wijk verrijzen zo’n 300 tot 400 nieuwe woningen, wat neerkomt op ruim duizend bewoners – becijfert de Nuijten. In de gemeente speelt al langer een discussie over supermarkten, onder meer in Sint Maartensdijk. “Maar daar gaan de bewoners van Buitenzorg niet maar toe”, voorspelt Nuijten. Hij denkt dat de wijkbewoners voor een boodschappenritje dan letterlijk de brug overgaan richting Brabant. “Als ze tóch in de auto moeten stappen, dan rijden ze net zo lief door naar Halsteren of Bergen op Zoom. De blik van de Tholenaren is nu eenmaal op het westen gericht en niet op het oosten.”

In de rij

Volgende week dinsdag spreekt woordvoerder Nuijten met de raad, tijdens de raadscommissie van de gemeente Tholen. Woordvoerder Nuijten heeft goede verwachtingen dat politieke partijen het signaal oppakken en een voorstel indienen tijdens de besluitenraad, later deze maand. Belangstellende voor een nieuwe super in Buitenzorg zijn er al, zegt Nuijten. “Ze staan daarvoor in de rij”, merkt hij op.