Bergen op Zoom

Toch nieuwe Bergse horeca: een sushi afhaal- en bezorgrestaurant

Google Street View

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

In de Bergse Sint-Josephstraat, op nummer 45, komt waarschijnlijk een sushi afhaal- en bezorgrestaurant. De gemeente heeft hiervoor een omgevingsvergunning afgegeven. Maarten van ’t Hof, van de partij Lokaal Realisme, stelt dat het niet aansluit bij een motie om voorlopig geen nieuwe horeca toe te staan.

Als er geen bezwaarschriften roet in het eten gooien, opent er in de Sint-Josephstraat binnenkort een sushi-tent van maar liefst 245 vierkante meter. Dat is namelijk het bruto winkeloppervlak in dit diepe pand.

Het lijkt haaks te staan op de aangenomen motie van Lijst Linssen en Lokaal Realisme. Bijna de voltallige raad stond achter het idee van Van ’t Hof (LR) en Sander Siebelink (LL). Dat is er vooral op gericht om de al gevestigde ondernemers de kans te geven zo goed mogelijk te herstellen van de coronacrisis. Dus even geen nieuwe concurrente toelaten, was het aangenomen voorstel. Een motie is echter vooral een wens, of een dringend advies, maar geen bindende opdracht aan het college.

Past niet binnen idee van de motie

Onderdeel van de motie was dat er alleen horeca mocht openen als er elders in de binnenstad een vergelijkbaar aantal vierkante meters verdween. Dat is in deze kwestie niet het geval, geeft de gemeente toe. Binnen het bestemmingsplan voor de Sint-Josephstraat bleek nog een mogelijkheid te bestaan voor een horecabedrijf, meldt woordvoerder Erwin Stander. Dit initiatief voldoet blijkbaar aan de hiervoor geldende regels.

Lokaal Realisme vindt echter niet dat zo veel vierkante meters toevoegen past binnen de geest van de aangenomen motie, vertelt Maarten in een kort telefonisch interview. Hij is al jaren zeer actief betrokken bij het wel en wee van de binnenstad. Zijn partij gaat dan ook aanvullende vragen stellen aan verantwoordelijk wethouder Jeroen de Lange en de betrokken ambtenaren.