Traditie boven trend: De Baayaert kiest voor eigen lokalen in nieuw schoolgebouw
Na ruim twee jaar in een tijdelijke huisvesting is het eindelijk zover: de bouw van het nieuwe schoolgebouw voor basisschool De Baayaert in Wouw gaat van start. Een feestelijk moment dat afgelopen week werd gevierd met leerlingen, ouders en genodigden.
“We vieren deze week dat we officieel de opdracht hebben gegeven aan de bouwer”, zegt directeur Bas Blummel enthousiast. “Maandag hadden we een ceremonieel moment waarbij de leerlingen een handtekening mochten zetten op een groot contract. Alle leerlingen die in de leerlingenraad zitten hebben getekend, en ook de wethouder, onze algemeen directeur en de bouwer waren erbij aanwezig.” Eén van de leerlingen die een handtekening mocht zetten was de 12-jarige Femm. Zij zit in groep 8, dus zal waarschijnlijk geen les krijgen in het nieuwe gebouw. “Maar ik kom zeker wel een keer kijken wanneer het af is”, zegt ze.
Sneeuw blijft niet liggen op het dak als de verwarming aanstaat
De nieuwbouw laat al langere tijd op zich wachten, waardoor de school momenteel gebruikmaakt van een tijdelijke locatie. “We zitten inmiddels ruim twee jaar in het oude pand van een van onze collega-scholen hier in het dorp. Op zich prima, maar met enkelglas en hoge stookkosten zijn we blij dat we binnenkort kunnen verhuizen”, aldus Blummel. “Wij zijn denk ik de enige locatie in het dorp waar geen sneeuw blijft liggen op het dak als de verwarming aanstaat. Zo slecht is het geïsoleerd!”
Landelijke uitstraling
De nieuwe school wordt een gebouw waarin De Baayaert haar eigen onderwijsconcept optimaal kan vormgeven. “De kinderen krijgen een eigen lokaal met een vaste leerkracht, zodat ze in een veilige setting kunnen leren. Daarnaast komt er een aula met leerpleinen, een aparte techniek- en knutselruimte en een inpandige gymzaal voor de jongste leerlingen”, licht Blummel toe. “De uitstraling van het gebouw wordt landelijk, passend bij de omgeving. We zitten hier in een dorp met veel boerderijen, en dat zie je straks terug in het ontwerp: veel hout, een houtskelet en schuine daken.” Mick (10) uit groep 7 kijkt uit naar de nieuwe school. “Het oude gebouw is wel heel groot maar ik vind het ook wel heel vet om op een nieuwe school te komen.”
Wij doen niet aan trends, wij doen waar wij in geloven
De keuze voor aparte lokalen wijkt af van de trend waarbij scholen steeds vaker grote open ruimtes zonder muren creëren. De Stappen in Wouw opende drie jaar geleden een nieuw schoolgebouw dat volgens dat concept gebouwd is. “Wij doen niet aan trends, wij doen waar wij in geloven”, stelt Blummel. “Wij geloven in de kracht van een eigen klaslokaal met een vaste leerkracht. Wat goed is, is goed. Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder.”
Tekenwedstrijd
De start van de bouw is niet alleen een mijlpaal voor de schoolleiding en docenten, maar ook voor de leerlingen. “We hebben een tekenwedstrijd opgezet en de winnaars krijgen een bijzondere rol tijdens de bouw. Twee kinderen mogen straks op de knop drukken voor de eerste heipaal, twee anderen leggen de eerste steen en bij het hoogste punt hijsen weer twee andere leerlingen de vlag,” vertelt Blummel. Net als veel van zijn schoolgenoten hoopt de 11-jarige Hein uit groep 8 dat hij de tekenwedstrijd wint. “Ik denk dat de nieuwe school nog mooier wordt dan op mijn tekening”, zegt hij. De schooldirecteur is ook van plan om regelmatig met de kinderen te kijken op de bouwplaats, die maar 300 meter verderop ligt.
De bouwwerkzaamheden gaan in april van start. Bij aanvang van het nieuwe schooljaar 2026 moet de school klaar zijn. “Ik krijg een grote glimlach op mijn gezicht als ik eraan denk. We moeten nog één keer verhuizen, maar met dit team gaat dat zeker lukken!”
Lees ook: Duurzame school De Stappen in Wouw schorst traditionele klaslokalen Lees ook: Wouwse kinderen veilig op de fiets met nieuwe fietshelmen