Bergen op Zoom

V-BoZ! wil dat gemeente meer doet met meldingen van buurtpreventieteams

Close-up verkeersbord met de tekst Let op! WhatsApp Buurt Preventie

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Bergen op Zoom moet beter omgaan met de buurtpreventieteams. Dat schrijft V-BoZ! aan burgemeester en wethouders. De partij merkt dat buurtpreventieteams zich niet gesteund voelen, als ze problemen in de wijk doorgeven. V-BoZ! wil dat de gemeente deze meldingen juist als eerste aanpakt.

“De vrijwilligers van een buurtpreventieteam zijn de oren en ogen van de wijk en aan hun meldingen zou prioriteit gegeven moeten worden,” aldus V-BoZ! in de schriftelijke vragen. Raadslid Meino Dam en burgerraadslid Gérard van de Watering maken zich “ernstige zorgen” over de buurtpreventieteams in de gemeente Bergen op Zoom. “De buurtpreventie Gageldonk-West zegt ermee te stoppen, omdat de gemeente hen niet serieus neemt. Overlastmeldingen middels de BuitenBeterApp worden niet opgepakt en het ontbreekt aan handhaving,” schrijven zij.

Teams helpen nieuwe vrijwilligers te vinden

V-BoZ! wil weten of de gemeente Bergen op Zoom zich ook zorgen maakt over de onvrede bij de buurtpreventieteams. Dam en Van de Watering willen verder dat de gemeente moeite doet om nieuwe vrijwilligers te vinden voor de buurtpreventieteams. Want niet alle teams hebben genoeg mensen om hun controlerondjes door de wijk te lopen. En als de teams zich niet gesteund voelen door de gemeente, dan wordt het vinden van vrijwilligers alleen maar moeilijker, zo redeneert V-BoZ!.

“Onze gemeente was in het verleden zo trots bij het ontstaan van buurtpreventieteams in alle wijken en de teams kregen de aandacht die het verdiende,” herinneren Dam en Van de Watering zich. “Boa’s en wijkagenten werkten nauw met hen samen en gingen zo nu en dan gezamenlijk op pad. Er werden bijeenkomsten met een feestelijk tintje gehouden in de Maagd waar de Burgemeester de teams toesprak.”

Buurtpreventie in het zonnetje zetten

V-BoZ! wil graag wat van die oude glorie terug. De partij wil dat er beter gereageerd wordt op meldingen van de teams, omdat dit de verloedering van wijken voorkomt. “Onze fractie is van mening dat de Buurtpreventie het verdient om in het zonnetje gezet te worden en dat er heldere afspraken worden gemaakt om op meldingen te acteren met daarbij het optimaal faciliteren van de buurtpreventie.”