Bergen op Zoom

Vastenavendkunst te bewonderen via etalage-exposities

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Kunstenaars Hendrik Boot en Willem Hoedelmans zagen het voor zich: een expositie in Galerie Arsis met al hun vastenavendkunstwerken. Helaas gooide de toen nog geldende coronamaatregelen roet in het eten en ging het feest niet door. Gelukkig werd er een oplossing gevonden, etalage-exposities, waardoor een klein deel van de collectie alsnog zichtbaar is voor publiek.

‘’We hebben een etalage-expositie in de Fortuinstraat. Er staat hier een kleine greep uit onze vastenavendcollectie. Een ander deel van onze werken staat in een etalage in de St. Josephstraat’’, vertelt Hendrik Boot. Hij is verantwoordelijk voor de meerdere schilderijen die in de etalages hangen. Het zijn momentopnames van het druk bezochte centrum tijdens vastenavend. Het doel van zijn schilderwerken: associatie. ‘’Ik heb er geen directe boodschap mee’’, legt hij uit. ‘’Ik wil dat als mensen mijn schilderijen zien, ze denken aan die ene keer dat ze een keer goed dronken of de weg kwijt zijn geweest. Aan die keer dat ze op de biljarttafel hebben staan dansen. Positieve herinneringen.’’ Gelinkt aan vastenavend natuurlijk.

Ik maak vaak creaties van spullen die ik op straat vind.

Datzelfde geldt ook voor de bijzondere kunstwerken van Willem. Eén van zijn werken is een felgekleurd poppetje met kleine kinderschoenen aan, twee verschillende handschoentjes en: een kunstgebit. ‘’Ik maak vaak creaties van spullen die ik op straat vind’’, zegt hij. ‘’De handschoenen en schoentjes vond ik tijdens een fietstocht naar mijn atelier. Het kunstgebit is van een overleden tante.’’ Hij wil dat kijkers zelf nadenken over wat voor creaties het zijn, zodat ze daar zelf een verhaal bij kunnen verzinnen. Creativiteit opwekken met creativiteit dus.

2023 wordt het jaar van Henk en Willem!

Teleurgesteld zijn de heren wel dat ze hun collectie niet op ware grootte kunnen tentoonstellen. ‘’We denken nu al aan de komende jaren’’, vertelt Boot. ‘’Dan zijn we al helemaal bejaard, maar dat maakt niet uit. We willen meer laten zien dan die fractie die nu zichtbaar is.’’ En of het een fractie is, het atelier van Willem staat helemaal vol. ‘’ Al zijn spullen staan tot ooghoogte gestapeld en dan zo de hele ruimte vol’’, omschrijft Boot. ‘’Hij kan alleen koffie zetten en bij de haard zitten.’’ De grote collectie is deels te danken doordat hij zoveel mogelijk bewaard. ‘’Natuurlijk gooi ik niet zomaar iets weg. Wie weet kan ik het nog wel eens gebruiken voor een ander kunstwerk’’, aldus Hoedelmans. Ze zien het positief in, een grote expositie volgend jaar. ‘’Knoop dit goed in je oren’’, kondigt Hoedelmans aan. ‘’2023 wordt het jaar van Henk en Willem!’’

In totaal zijn er vier etalages vol kunstwerken te bewonderen in het centrum van Bergen op Zoom. Twee daarvan zijn in de Kortemeestraat, gevuld met creaties van Jose v.d. Winkel, Els Gladdines, Mariëlla Declercq, Carina Slokkers, Marleen Hopma, Jennifer Kraayvanger, Marlou Merckx, Josien Franken en Kees Franken.