Halsteren

Fietsersbond en Samen0164 in actie tegen onveilige Langstraat: ‘Je wordt hier zó van de sokken gereden’

Raadslid Reinoud Krijnen, Jan van Diepeningen (midden) en Piet Bruijs (rechts) bij de Langstraat in Halsteren.

Han Verbeem Han Verbeem

De Fietsersbond en de Bergse fractie van Samen0164 willen dat de Langstraat in Halsteren zo snel mogelijk wordt omgevormd tot fietsstraat. Alleen gemotoriseerd bestemmingsverkeer is dan nog toegestaan. Dat schrijft raadslid Reinoud Krijnen in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. Ook Piet Bruijs van de Bergse afdeling van de Fietsersbond wil snelle actie: “Je wordt hier als fietser letterlijk van de sokken gereden.”

Bruijs kan tal van voorbeelden noemen hoe het de laatste maanden telkens bíjna mis ging. Afgelopen maandag nog, zijn twee fietsende meisjes door een voorbijrijdende auto omver gereden. Buurtbewoner Jan van Diepeningen bevestigt dat. “De meisjes liepen schrammen op, de automobilist reed over de fietsen heen en ging gewoon verder. Ik hoop dat die man zich meldt bij de politie”, zegt hij geëmotioneerd. Van Diepeningen vertegenwoordigt een buurtcomité van omwonenden en zet zich al jaren in voor de verkeersveiligheid. Tevergeefs, zeker sinds de verkeersdruk op de Langstraat is toegenomen door de omleidingen bij de noordelijke Halsterseweg. Ernstige persoonlijke ongelukken zijn tot nu toe nog niet gebeurd, maar de omwonenden vrezen het ergste als de gemeente niet snel ingrijpt.

Verkeersplan

Bruijs heeft namens de Fietsersbond vier jaar geleden al een plan ontworpen voor een betere en veilige verkeersafwikkeling. Maar daar is tot nu toe weinig mee gedaan, verzucht hij. Er staan weliswaar borden die de 30-kilometerzone aanduiden, maar daar houden de automobilisten zich nauwelijks aan. “De weg moet duidelijk en herkenbaar worden ingericht als fietsstraat, net als bij de zuidelijke Halsterseweg”, zegt Bruijs. Van Diepeningen vult aan: “De weg is veel te smal voor fietsers en automobilisten. Het is een landweg die niet op het drukke verkeer is berekend.” In de zomerperiode is het extra druk, vanwege de vele bezoekers van zwembad De Melanen en speelplaats Monkeytown. Sommigen pleiten voor invoering van éénrichtingsverkeer in de Langstraat. Maar daar is niet iedereen het mee eens, merkt Van Diepeningen op.

Geld geen bezwaar

Raadslid Krijnen verwacht dat het Bergse college met een oplossing komt. En geld hoeft niet het bezwaar te zijn, benadrukt de politicus, ondanks de voorgenomen bezuinigingsgolf. Hij richt zijn hoop op de nieuwe gemeentesecretaris die de ambtelijke organisatie op orde brengt. “De gemeente Bergen op Zoom heeft een jaarbegroting van 250 miljoen euro. Het is gewoon een kwestie van keuzes maken.”

Illustratie: Het verkeerscirculatieplan van de Fietsersbond.