Woensdrecht

Verse streekproducten, ambachten en gezelligheid op boerenmarkt

Peter Geers met een krat vol perkgoed op de boerenmarkt.

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Zondag was de eerste editie van de hernieuwde boerenmarkt in Woensdrecht. Het weer en het aanbod vielen nog wat tegen, maar desalniettemin werd de weekmarkt goed ontvangen.

De boerenmarkt op het Colonel Whitakerplein in Woensdrecht is een initiatief van Peter Geers en Adri van Zweden. Van Zweden is ook lang betrokken bij de boerendag. Dit jaarlijkse evenement trekt keer op keer duizenden bezoekers naar Woensdrecht. Zo groot als de boerendag hoeft de nieuwe boerenmarkt niet te worden, maar het evenement ademt wel dezelfde sfeer. Dat is mede te danken aan de ambachtslieden die er hun ambacht vertonen. Zo is er een rietvlechter en een houtsnijder.

Boerderijwinkel

Peter Geers kijkt zondagochtend tevreden om zich heen terwijl hij over de markt loopt. “We vinden het belangrijk dat iedereen heerlijke gezonde producten kan kopen voor zo min mogelijk geld”, zegt hij. “Iedereen weet hoe duur het in de supermarkt is, hier koop je het rechtstreeks van producent”, zegt Geers terwijl hij naar de kaasspecialist uit Bergen op Zoom wijst. Verderop verkoopt boerderijwinkel Pijnen asperges uit de streek.

Lees ook: Dit is het geheim van de Woensdrechtse Boerendag

Bakje koffie

De organisatie had gehoopt op een breder aanbod, maar mede in verband met de Ramadan, het koude voorjaar en de hoge energieprijzen, laat dat nog even op zich wachten. “We zijn eigenlijk een week te vroeg”, merkt Geers op. Voor een bak koffie en wat lekker is het daarentegen nooit te vroeg, bleek wel uit de kraam die broodjes ei en vlees verkoopt en een kraam met Indische specialiteiten. Voor de zoetekauwen is Adri van Poeijer uit Middelburg gekomen. Hij maakt ter plekke Zeeuwse babbelaars.

Steven Adriaansen was één van de klanten van de Zeeuwse standhouder. “Ik vind deze boerenmarkt een mooi initiatief. Het past bij de hechte gemeenschap Woensdrecht. Het aanbieden van streekproducten draagt bij aan korte ketens en dat is met het oog op duurzaamheid natuurlijk heel goed”, zegt hij. “Daarnaast is deze markt ook een belangrijke ontmoetingsplek die voor verbroedering in het dorp zorgt.”

Lees ook: Kringloopwinkel krijgt steeds meer troep aangeboden: ‘Zouden het geld liever aan het goede doel besteden’

Nieuwe traditie

Het participatiecafé met supermarkt en de kringloopwinkel van Herwonnen Levenskracht waren open en deden deze ochtend goede zaken.  De boerenmarkt is tot en met oktober iedere zondagochtend van acht tot één uur. Vanaf volgende week zullen er zich onder meer een groentekraam en een kraam met Surinaamse specialiteiten bij de markt voegen.