Bergen op Zoom

Vertrouwensbreuk benoemingscommissie Bergse burgemeester: Van der Kallen stapt op

Louis van der Kallen.

Han Verbeem Han Verbeem

Louis van der Kallen (BSD) is vrijdag per direct uit de vertrouwenscommissie van de Bergse gemeenteraad gestapt. De commissie van fractievoorzitters begeleidt de keuze voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Volgens Van der Kallen is er sprake van een vertrouwensbreuk. De nieuwe burgemeester volgt Frank Petter op, die per 1 juli vertrekt.

De terugtreding komt na een geëmotioneerde raadsvergadering over het Bergse monumentenbeleid, waarbij het BSD-raadslid forse kritiek van de overige raadsfracties te verwerken kreeg. Van der Kallen heeft vrijdagmorgen Adam Ahajaj, de voorzitter van de vertrouwenscommissie, op de hoogte gesteld van zijn besluit.

Belemmering in functioneren

“Ik ervaar niet het vertrouwen van een deel van de leden”, schrijft hij. “Noch heb ik zelf het vertrouwen in een deel van de leden, hetwelk ik noodzakelijk vind om in de beslotenheid van de vertrouwenscommissie te kunnen functioneren.” Volgens griffier Lenneke van der Meer zal de commissie zich beraden over een eventuele opvolging van het opgestapte lid. “De vertrouwenscommissie bestaat uit maximaal zeven raadsleden, maar er is geen minimum aan het aantal leden gesteld”, zegt ze.

Consequenties

Commissievoorzitter Ahajaj zegt kennis genomen te hebben van de opzegging maar vindt het nog te vroeg om nu in te gaan op de mogelijke gevolgen voor de benoemingsprocedure van de burgemeester. “Het is allemaal nog erg vers”, aldus Ahajaj. Ook bij de benoeming van de huidige burgemeester, in 2013, was Van der Kallen niet betrokken. Hij liet zich destijds om principiële redenen vervangen door vice-fractievoorzitter Farid El-Khassim.

Lees ook: BSD-raadslid gillend door het lint over parkkeetje: interpellatieraad geschorst