Bergen op Zoom

Vier ton voor educatie bij Bergs persstation: ‘Unieke kans om jeugd te bereiken’

Het persstation bij de Binnenbandijk in Bergen op Zoom. (StreetView)

Han Verbeem Han Verbeem

Het persstation van de afvalwaterpersleiding (AWP) bij Bergen op Zoom krijgt een educatieve voorziening, bedoeld om jongeren te interesseren voor een baan in de watertechniek. Dat heeft het algemeen bestuur van Waterschap Brabantse Delta woensdagavond besloten. “Het is een unieke kans om de jeugd te bereiken”, aldus bestuurslid Rian Govers (fractie Ongebouwd). Kosten: zo’n 400.000 euro.

Juist in een tijd van arbeidsschaarste wil het Waterschap investeren in toekomstige generaties ingenieurs en technici. Govers benadrukt de goede strategische ligging van het station, langs de fietsroute bij de Binnenbandijk achter het natuurpodium van de Kraaijenberg. “Onlangs was er een open dag en die is zeer druk bezocht.” Ook ziet ze kansen om de technische opleiding van Curio te betrekken bij de ontwikkeling van de educatieve voorziening. De Partij voor de Dieren komt met een idee voor een educatieve beeldentuin. Wendy de Koning-Bogers (PvdA) ziet de educatie “als een mooi begin” maar wil daarnaast ook op andere locaties van het Waterschap de jeugd interesseren voor een opleiding in de water- en zuiveringstechniek.

Goed besteed

De educatie, bedoeld voor scholieren en andere belangstellenden, kan er komen omdat het Waterschap zo’n zeven ton heeft overgehouden bij de vernieuwing van de waterpersleiding. “Het geld is goed besteed”, aldus dagelijks bestuurslid Niels Mureau. “Het gaat om bewustwording en midden in de samenleving willen staan.” De VVD noemt het een mooie investering maar vraagt zich tegelijk af of het ook de beste uitgave is. “Het is ‘nice to have’ maar we moeten wél kritisch kijken naar het geld dat overblijft”, zegt VVD-voorman Anco Sneep. Desalniettemin kan ook zijn partij instemmen.