Nispen

Voetbalvereniging NSV viert eeuwige clubliefde met improvisatievoorstelling

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Zaterdag was de mooiste dag van de week, zoals de Swift Boys uit All Stars zouden zeggen. In Nispen kwamen verschillende generaties NSV-spelers bijeen. Het openluchttheater opende haar deuren voor het honderdjarige jubileum van de voetbalvereniging. Met een improvisatievoorstelling van Driemaal Plankenkoorts werd de eeuwige clubliefde gevierd.

‘NSV, olé olé! Die gaan toch nooit verloren,’ klinkt het clublied als twee acteurs van het Roosendaalse theaterproductiehuis opkomen. De geel-zwarte supporters zingen vanaf de tribune luidkeels mee.

De Vloer Op

De voorstelling doet denken aan het televisieprogramma De Vloer Op van Omroep Human. “Er wordt een bepaalde situatie gegeven, waarna twee personen een scène moeten spelen,” legt acteur Dragan Zuijkerbuijk uit. De acteurs improviseren de scène volledig. Wel zijn de verhaallijnen gekoppeld aan het jubileumboek, dat NSV uitbracht voor haar honderdjarige bestaan. “De rijke geschiedenis was voldoende om ons hierop voor te bereiden.”

Ik heb er de ballen verstand van

Actrice Femke van Zundert is een groentje als het op voetbal aankomt. Haast net zo groen als het nieuwe kunstgras dat de gemeente gaat leggen op het omgeploegde veld van NSV. “Ik heb er de ballen verstand van,” grapt ze voorafgaand aan de voorstelling. Toneelspelen ligt haar gelukkig wel. “Ik ga me er doorheen bluffen met de algemene kennis die ik heb over voetbal. Dat wordt heel veel theater.” Even later staat ze op het toneel, met een mede-acteur die haar vader en trainer speelt. Hij durft haar niet op te stellen in het veld. “Ga af op de bal. Voel de bal. Wees de bal,” schreeuwt ze naar hem. Gelach uit het publiek volgt.

Nederig respect

Mariska Wagenmakers, voorzitter van het openluchttheater, is blij dat ze weer bezoekers kan ontvangen. Met de voorstelling van Driemaal Plankenkoorts wordt namelijk het zomerseizoen geopend. Komende tijd staan er nog een exotische theatermiddag, een Ierse middag met Keltische Hobbits, een kunstmarkt en OpenAir Bioscoop op de agenda.

Ze voelt zich vereerd om op deze manier bij te mogen dragen aan het jubileumfeest. “Wij kunnen alleen maar nederig respect hebben voor zulke mooie buren.”

Estafette en fietstocht

Rob Clarijs, voorzitter van het jubileumcomité van NSV, is blij dat er – ondanks corona – een gedenkwaardig jubileum neergezet kan worden. In september staat er nog een estafette en fietstocht van honderd kilometer op de planning. “Zo is NSV ook ooit begonnen, als een sportvereniging. Het is veel meer dan alleen voetbal. Wat vooral blijkt is clubliefde.”

Lees ook: Voetbalvereniging NSV Nispen viert honderdste verjaardag