Halsteren

Vrienden van Barani willen geld ophalen voor gestrand circus

Maarten Elst Maarten Elst

Circus Barani arriveerde in september vorig jaar in West-Brabant met de gedachte enkele voorstellingen te geven in Bergen op Zoom. Vier maanden later staat de circusfamilie nog altijd in de regio. Door afgelaste optredens zit het gezelschap in de financiële problemen. Speciaal voor hen organiseert Harold Events aanstaande zondag een livestream met enkele regionale artiesten.

Door: Maarten Elst

Spreekstalmeester Johann Zinnecker knikt een paar keer. Hij mist het touren met zijn circusgezelschap Barani door het hele land, maar is tegelijkertijd gelukkig dat ze nog altijd het hoofd boven water kunnen houden, ook al is het niet gemakkelijk. ,,Zo ver, zo goed is het op dit moment. De laatste weken hebben we op de donaties uit Bergen op Zoom geleefd, maar dat geldbedrag is inmiddels ook op.”

Bremberg

Eind vorig jaar arriveerde circus Barani in West-Brabant met de gedachte enkele circusvoorstellingen te houden in Bergen op Zoom. Nog voordat de circustent helemaal was opgebouwd, gooiden aangescherpte coronamaatregelen roet in het eten. Met de laatste euro’s in de binnenzak leek het lot bezegeld voor het circusgezelschap. Er werd een tijdelijke standplaats gevonden op het evenemententerrein in Hoogerheide waarna de circusfamilie verhuisde naar Halsteren. Op een leegstaand terrein van Harold Mieger (Harold Events) staan zowat alle wagens in afwachting op de volgende voorstelling.

,,Toen ze weg moesten in Bergen op Zoom hadden we het terrein al aangeboden, maar op dat moment hadden ze een mooie aanbieding uit Hoogerheide gekregen”, vertelt Romy Mieger, dochter van Harold Mieger. ,,In Hoogerheide moesten ze uiteindelijk ook betalen voor hun plaats waar ze geen geld voor hadden, toen hadden we nogmaals aangeboden om hiernaartoe te komen.”

Op zoek naar werk

Circusfamilie Zinnecker spreekt van een ‘schot in de roos’ dat het gebruik mag maken van het leegstaande terrein aan de Bremberg in Halsteren. Wel stroomt het water langzaamaan weer tot de lippen: het geld van de donaties vloeit naar belastingen, dieren, verzekeringen en al het ander (leef)onderhoud. ,,We zijn dringend op zoek naar werk”, vertelt Johann Zinnecker. ,,Twee van ons hebben tijdelijk bij Saver kunnen werken, maar doordat Saver een opdracht kwijtraakte, moeten ze nu op zoek naar ander werk. Mocht iemand iets voor ons kunnen betekenen, dan mogen ze altijd contact met ons opnemen. We zijn zeer gemotiveerd en kunnen vrijwel direct aan de slag.”

Vrienden van Circus Barani

Om het circusgezelschap ook door de tweede lockdown te helpen, heeft Harold Events een doneeractie op touw gezet. ,,Op zondag 24 januari gaan we om 14 uur ‘s middags een livestream uitzenden”, vervolgt Zinnecker. ,,Zelf ben ik er ook bij, ik zal de artiesten aankondigen.”

,,Door middel van de livestream willen we toch nog wat geld ophalen voor het circus zodat ze ook de tweede lockdown door kunnen komen”, vult Mieger aan. ,,Voor de regionale artiesten die optreden is het tegelijkertijd ook weer leuk om te kunnen optreden. Naast Harold Mieger treden ook Anita en Ed, Luc en Belinda, Alex Krijnen, Marijn van Geel en Corné van Meer op aanstaande zondag.”

De fysieke locatie waar de online livestream plaatsvindt, blijft geheim. ,,Het is niet hier aan de Bremberg in Halsteren, niemand hoeft hier zondag naar toe te komen voor muziek”, laat Zinnecker weten. Wel verzekert het tweetal dat alles coronaproof zal verlopen. ,,Er zullen ook wat pauzes tussen de artiesten zijn om alles coronaproof te laten verlopen”, verduidelijkt Mieger. ,,Artiesten worden door één iemand opgevangen en via een volledig coronaproof manier naar het podium geleid. Na het optreden ontsmetten we alles waarna de volgende artiest de zelfde weg aflegt. Al met al zal de livestream zo’n twee uur duren.”

Livestream

Er zijn meerdere wegen die naar de livestream van Vrienden van Circus Barani leiden. ,,Men kan op de Facebookpagina van Circus Barani, Harold Events, Vrienden van Circus Barani of op één van de pagina’s van de artiesten de livestream volgen. Voor wie geen Facebook heeft, zal er een stream zijn op de website van Circus Barani of op de website van Vrienden van Circus Barani“, aldus Zinnecker.

,,We hopen zoveel mogelijk kijkers te verwelkomen, elke donatie is meer dan welkom. Als mensen nog iets willen doneren zoals voer voor de dieren, of stro, vlas, zaagsel, dan mogen ze naar ons terrein aan de Bremberg in Halsteren komen. Het terrein is overdag gewoon toegankelijk voor iedereen. Zeker voor de dieren is het belangrijk, het geld is nu eenmaal op.”