Bergen op Zoom

VVD: Theodorushaven Bergen op Zoom geschikt maken voor riviercruiseschepen

Theodorushaven

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De VVD wil de haven van Bergen op Zoom geschikt laten maken voor riviercruiseschepen. De partij denkt dat de komst van deze cruiseschepen goed is voor het toerisme en de economie. Een paar dagen geleden haakte de gemeente Tholen af, omdat inwoners geen aanlegsteiger voor cruises willen. Ze zijn bang dat hun zondagsrust verstoord wordt. Maar de VVD in Bergen op Zoom denkt dat het een goede aanvulling is voor de Theodorushaven.

“We hebben het vaak over de unieke ligging van Bergen op Zoom aan het Schelde-Rijn kanaal waar we economisch meer nut van kunnen hebben,” schrijft VVD-raadslid Gertjan Huismans aan burgemeester en wethouders. “Ook toeristisch wil de gemeente zich op de kaart zetten, mede in het belang van de ontwikkeling van de binnenstad.” Volgens het raadslid kan Bergen op Zoom een prima toeristische aankomstplaats zijn voor riviercruiseschepen.

Containers van loswal verwijderen om plek te maken

Huismans denkt dat de loswal van de Theodorushaven een geschikte plek is. Daar worden nu nog containers gelost, maar dat is tijdelijk. Dat is beloofd aan de bewoners van de nieuwbouwwijk die uitkijken op de haven. “De locatie van de loswal is al in eigendom van de gemeente. Dat doet een oude vraag herrijzen naar een optimalere invulling,” aldus het raadslid. “Een toeristische aanlegplaats zou een mooie invulling voor de toekomst kunnen zijn. Vanuit de Theodorushaven loop je vanaf het schip binnen een kwartiertje het centrum in via het prachtige westelijk havenkwartier.”

Volgens de VVD liggen er nieuwe kansen voor Bergen op Zoom, omdat Tholen de plannen voor een nieuwe aanlegsteiger heeft afgeschoten. “In ieder geval roepen wij in de aanloop naar de toekomst van de loswal alvast het gesprek met de reders aan te gaan om de opties te verkennen,” schrijft Huismans aan burgemeester en wethouders. Hij wil weten welke mogelijkheden er zijn om de Bergse haven open te stellen voor riviercruiseschepen.

Hoeveel kost het om de haven geschikt te maken?

Huismans vraagt zich af wat de kosten en baten zijn. “Ziet u mogelijkheden om met geringe investeringen zoals aanleg van walstroom de loswal als aanlegplaats in te zetten, of ziet u mogelijkheden voor een combinatie van economische invullen met ruimte voor een toeristische aanlegplaats?” De aanleg van walstroom helpt om overlast van cruiseschepen te verminderen. Als de schepen geen elektriciteit kunnen pakken van de kade, dan moeten ze hun dieselgeneratoren gebruiken. Hierdoor is er uitstoot van vervuilde lucht en lawaai.

Het raadslid wil ook weten of er in Bergen op Zoom nog andere plekken zijn waar riviercruiseschepen kunnen aanmeren. En natuurlijk vraagt hij zich ook af, hoe de gemeente denkt over de komst van cruiseschepen. “Onderschrijft u de toeristische kansen die dit met zich mee kan brengen?” schrijft Huismans.

Lees ook: Tholen haalt plan aanlegsteiger van tafel: vrees voor hinder en verstoring zondagsrust