Halsteren

Waarschijnlijk goed aardappeljaar, maar toch duurdere frieten

Closeup van stapel aardappelen

Foto: Pixabay

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het belooft gewoon een goed jaar te worden voor de aardappeloogst in West-Brabant. Het warme weer en de droogte maken het heus niet makkelijk voor de aardappelplanten. Maar omdat er in onze regio nog gewoon beregend mag worden, kunnen de telers hun gewassen in goede conditie houden. De oogst zal waarschijnlijk gemiddeld zijn, of zelfs iets daarboven. En toch worden de aardappelen duurder. De consument zal meer moeten gaan betalen voor de friet.

De kans dat er de komende weken een spat regen valt in West-Brabant is bitter klein. Maar de oogsten lijken er weinig last van te krijgen. Sterker nog, sommige gewassen brengen dit jaar meer op dan anders. De tarwe doet het prima en ook de aardappeloogst belooft goed te zijn. “Het is vooral de zorg om het nat te houden,” legt aardappelteler Erwin van den Eijnden uit Halsteren uit. “Zolang we mogen beregenen, komt het goed.” Hij heeft sterk het idee dat de meeste agrariërs in West-Brabant een redelijke oogst zullen hebben. Ook met andere gewassen.

Belangrijk dat het grondwaterpeil beschermd wordt

In sommige gebieden is er al een totaalverbod op beregenen, omdat er anders te weinig grondwater overblijft. Daar heeft Van den Eijnden nog geen last van. “In de toekomst moet ik daar waarschijnlijk wel rekening mee gaan houden, als ik een perceel wil huren. Of je dat perceel wel kunt beregenen in droge tijden,” vertelt hij. “Want er is steeds vaker een beregeningsstop. En heel terecht, want ik vind het belangrijk dat het grondwaterpeil beschermd wordt.”

Van den Eijnden runt zijn bedrijf met zijn oom. Ze hebben samen 32 hectare aardappelen en rooien gemiddeld 50 ton per hectare. En dat zal dit jaar ongeveer hetzelfde zijn. “Ik verwacht zelf gewoon een gemiddelde opbrengst. De zandpercelen zijn wel erg droog en zelfs de kleipercelen moeten we water geven,” legt hij uit. Van den Eijnden heeft het voordeel dat het ras dat hij geplant heeft, nu nog maar klein is. “Vroege aardappelen rooi je al in juli en augustus. Maar wij hebben een late oogst, pas in september-oktober. Dus de kilo’s moeten er nog onder komen,” aldus Van den Eijnden.

Diesel voor de beregeningspompen is heel duur

Een goede aardappeloogst drukt de prijs. Tenminste, dat zou je verwachten. Maar niet in een jaar waarin de telers de planten zo veel water moeten geven. En een jaar waarin de oogst in het zuiden van Europa juist slecht is. “De kostprijs ligt veel hoger. De diesel voor de beregeningspompen is heel duur. Dus dat drijft de prijs op,” legt Van den Eijnden uit. “En als er ergens schaarste is, stijgen de prijzen ook.”

Voor de opbrengst van Van den Eijnden is dat gunstig. “Een deel van de oogst is op contract, een deel vrije markt. De eerste is een vaste prijs, maar met het vrije deel kunnen we spelen. En dat ziet er gunstig uit,” gaat hij verder. De aardappelen uit Halsteren zijn frietaardappelen en gaan vooral naar de industrie. Hogere prijzen betekenen dus meer opbrengst voor Van den Eijnden, maar ook duurdere friet voor de consument.