Roosendaal

Een stevige wandeling op voorschrift van de huisarts

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Een recept van de huisarts krijgen waar niet op staat welke medicijnen je op mag halen bij de apotheek, maar waarmee de dokter je een stevige wandeling voorschrijft. In Roosendaal kan dat. Daar loopt momenteel een pilot die ervoor moet zorgen dat mensen gezonder worden door middel van ‘Wandelen op recept’.

De pilot is in december gestart en heeft nu al vaste meelopers. Tot nu toe zijn deze wandelaars bij de wandelgroep gekomen -zoals de naam aangeeft- op recept van de huisarts. “Maar we zijn momenteel aan het praten met de gemeente Roosendaal om te kijken of dit concept groter ingezet kan worden in de gemeente”, zegt Daphne Buijk, samen met Gretha Gorter één van de initiatiefnemers.

Vitaliteit is ook het mentale en spirituele welzijn

Tijdens de wandelsessies loopt er iedere week een specialist mee die iets kan vertellen over zijn of haar beroep. Zo liep tijdens deze sessie vitaloog Bianca Kroonstuiver met de groep mee. Zij kan als geen ander vertellen over de voordelen van het vitaal zijn voor de mens. “Ik probeer mensen aan te sporen om in beweging te komen. Vitaliteit is ook het mentale en spirituele welzijn.”, vertelt Kroonstuiver. De natuur is volgens haar de beste plek om te wandelen. De natuurlijke geluiden, zoals het vogeltje dat op dat moment te horen is, hebben namelijk een positief effect op het brein.

Eén van de wandelaars, Riet, vindt het meelopen van de specialisten erg fijn. “We wonen in een groot complex waar mijn man de voorzitter van is”, vertelt ze. “Vorige week liep er een alzheimer specialist mee, de kennis die je dan meekrijgt hou je in het achterhoofd voor het geval we een bewoner krijgen met alzheimer.”

Tevreden

Dat er tevredenheid heerst bij de wandelaars over zowel de wandelgroep als de specialisten, blijkt wel uit deelnemer Chris’ reactie. Hij is tot februari werkzaam geweest en wil tijdens zijn pensioen nog wel in beweging blijven. “Dit heeft zeker meerwaarde voor mij. Iedereen loopt gelukkig goed door”, vertelt de wandelaar tevreden.

Lees ook: Roosendaalse bejaarden krijgen fitheids-APK: ‘Richten ons niet op Rambo-figuur’ Lees ook: Boksclinic voor Roosendaalse Rocky’s op leeftijd: ‘Knock-out gaan we proberen’