Bergen op Zoom

Watersportdag moet Binnenschelde weer laten bruisen: ‘We lijken verstopt, maar we zijn het niet’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

De Binnenschelde weer laten bruisen als vanouds. Dat is de bedoeling van de verschillende watersportverenigingen die gelegen zijn aan de Bergse recreatieplas. Daarom hebben ze de koppen bij elkaar gestoken om de Watersportdag te organiseren.

Terwijl het zonnetje schijnt, zijn een aantal leden van de watersportverenigingen in Bergen op Zoom woensdag bij elkaar gekomen. Het is wel eens beter gegaan met het imago van de plek waar zij zo van houden: de Binnenschelde. Daarnaast is er nog te weinig weet van de opties binnen de Bersge watersport en hoe leuk die sporten kunnen zijn.

Daarom hebben de verenigingen op zaterdag 13 mei voor het eerst de Watersportdag georganiseerd. Hier kunnen kinderen allerlei watersporten uitproberen die er in en rondom de Binnenschelde te doen zijn. “Er zijn hier zo veel leuke verenigingen en het is dan zonde dat er eigenlijk niet zo veel van bekend is”, vindt Anneke van Broekhoven, leidinggevende bij de zeeverkenners Karel Dooman. Terwijl ze een optimist (een zeilboot voor kinderen) gereed maakt, vertelt Van Broekhoven over de hoop om meer naamsbekendheid te krijgen. “We lijken verstopt, maar we zijn het niet.”

Terug naar de tijd dat de boulevard helemaal vol lag met surfplanken en zeilboten

Ook Tijmen Molengraaf, voorzitter van kanovereniging ZeeWiToe, zal er op 13 mei namens de kanovereniging bij zijn. In eerste instantie is het vooral de bedoeling dat “de kinderen kennis maken met de prachtige watersport dat kanoën is”. Dat is voor Molengraaf niet het enige doel van de watersportdag. “De Binnenschelde moet weer als vanouds worden. We willen terug naar de tijd dat de boulevard helemaal vol lag met surfplanken en zeilboten”, vertelt de voorzitter vanuit zijn kano.

Samenwerken nóg belangrijker

Er moet steeds meer gedaan worden om de huidige leden te behouden en om er nieuwe bij te krijgen. Daarom is het volgens Joris Völker, voorzitter van zeilclub Aan Lager Wal, des te belangrijker om de krachten te bundelen. De watersportverenigingen werken samen met onder andere de F!tfabriek.

Programma

Völker vertelt enthousiast over het programma van de Watersportdag. “De kinderen kunnen binnen vijftien tot twintig minuten per watersportvereniging kennis maken met de verschillende sporten. Er zijn ook instructeurs die dingen uitleggen over hun sport; hoe ga je met een kano, zeilboot of roeiboot”, vertelt de voorzitter vanuit één van de zeilboten. Uiteindelijk gaan de kinderen zelf ook het water op. “Dat geeft wel de mooiste beelden om te zien.”

Mensen kunnen zich aanmelden op de website van de Watersportdag.

Lees ook: Kanovereniging verruilt deze winter de Binnenschelde voor warm zwembad Lees ook: Toegankelijkheidskeurmerk voor zeilclub Aan Lager Wal: ‘Geeft ons een stuk erkenning’