Bergen op Zoom

Weggeven gratis tomaten groot succes: ‘Het blijven allemaal Nederlanders’

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Er was donderdagochtend slechts anderhalf uur nodig om 13 duizend kilo tomaten gratis weg te geven. De bevroren ‘rode rakkers’ van opleidingscentrum Curio dreigden weggegooid te worden nadat ze niet verkocht konden worden. Zover hoefde het gelukkig niet te komen.

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de tomaten gratis af te halen zouden zijn op de containerberging aan de Conradweg. Naar deze oproep is goed geluisterd; Na een anderhalf uur waren alle tomaten op. Tot grote vreugde van alle helpers.

Weggooien was voor George Stander, praktijkinstructeur bij Curio ISK in Bergen op Zoom, sowieso geen optie. “Gelukkig heeft onze oproep nog zoveel mensen hiernaartoe gebracht”, vertelt Stander. “Je doet zo’n oproep in de hoop dat er een paar mensen op afkomen, maar zoveel? Ongekend!”

Vlotte doorloop

Er werd zelfs een verkeersregelaar ingezet om alles in goede banen te leiden. “Ik zorg ervoor dat alles vlotjes doorloopt”, zegt hij. In tegenstelling tot de meeste mensen had hij wél verwacht dat er veel mensen op het gratis tomatenfestijn af zouden komen. “Het blijven allemaal Nederlanders, als het gratis is dan zijn we erbij.”

Van 8 uur tot half 10 ’s ochtends bleven er continu mensen komen om wat van de ‘rode rakkers’ mee te pikken. De meegebrachte bigshoppers of emmers werden dan ook goed gevuld. “We hebben drie volle tassen, zo’n 10 kilo denk ik. Daar zit nog wel voor mijn zus bij”, vertelt een echtpaar dat alles op de fiets moet meenemen.

Ik kan geen tomaten meer zien

In de container waar de tomaten opgeslagen werden, was het -20 graden. De tomaten werden daarom weliswaar bevroren meegegeven, maar dat weerhield ogenschijnlijk de meeste mensen er niet van om een aantal kilo in te slaan. Nog niet eens aan het einde van de maximaal twee afgesproken uren was alles op. Deze ochtend hebben meerdere mensen geholpen de tomaten uit te delen. Al hoefden zijzelf geen eigen voorraadje in te slaan. “Ik kan geen tomaten meer zien”, wordt er gegrapt.

In de container was het -20 graden (foto: Gijs van Iwaarden/ ZuidWest)