West-Brabant

Werkbezoek staatssecretaris Uslu bij ZuidWest: ‘Streekjournalistiek van belang voor lokale democratie’

Han Verbeem Han Verbeem

De streekomroepen hebben een belangrijke functie als bewaker van de lokale democratie. Dat benadrukt de staatssecretaris van mediazaken, Gunay Uslu. Zij was maandag te gast bij de studio’s van streekomroep ZuidWest in Bergen op Zoom. Het werkbezoek is onderdeel van een ronde langs lokale en regionale omroepen in het land.

Uslu liet zich in haar anderhalf uur durend bezoek uitvoerig informeren over alle ins en outs van de lokale journalistiek. Bij streekomroep ZuidWest werkt een team van zowel vrijwilligers als professionele journalisten en cameramensen. Zo ook ombudsjournalist Hans-Jorg van Broekhoven, die de delegatie een presentatie gaf over het ombudswerk; inwoners die met een serieus probleem geen weerklank vinden bij een overheid of instantie, kunnen bij hem terecht.

Gestoeld op praktijk

“We maken in Den Haag beleid maar we vinden het wél belangrijk dat dit ook is gestoeld op ervaringen uit de praktijk”, zegt de bewindsvrouwe tijdens haar rondgang. “Daarom zijn deze gesprekken zo belangrijk, daar passen we ons mediabeleid op aan.” Ze bekeek de studio’s en overige werkruimten en sprak met leden van de nieuwsredactie van ZuidWest Update. “Ik moet het nog wel allemaal even verwerken”, merkte ze na afloop lachend op. “Ik zie hier heel veel bevlogenheid en ambitie.”

Verbindend

Lokale omroepen en streekomroepen zijn de waakhonden van de democratie, zegt ze. “Daarnaast hebben ze een belangrijke functie als aanjagers van debatten in de samenleving en het samenbrengen van mensen. En de inwoners informeren over wat er gebeurt in hun gemeente.” Streekomroepen zijn verbindend en tonen daarmee hun waarde: “Niet alleen voor de inwoners maar ook voor de gemeenten zelf.”

Lees ook: We hebben gewonnen! ZuidWest is Omroep van het Jaar 2022 Lees ook: Omroepstichting ZuidWest ontvangt als vijfde ooit het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen