Bergen op Zoom

Wethouder: provincie akkoord met Bergse bezuinigingsoperatie

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De gemeente Bergen op Zoom lijkt te ontkomen aan een verscherpt financieel toezicht van de provincie Noord-Brabant. De Bergse raad heeft woensdag een meerjarig bezuinigingspakket van in totaal 13 miljoen euro vastgesteld, voor de jaren 2021 tot en met 2024. Dat is drie miljoen minder dan eerder was gepland maar, zo benadrukt wethouder Koenders: hiermee kan de provincie akkoord gaan.

Door: Han Verbeem

Dankzij het nodige rekenwerk is het mogelijk gebleken met name de bezuinigingen op sociale ondersteuning en het minimabeleid te ontzien. Jaarlijks besteedt Bergen op Zoom 130 van de 250 miljoen euro aan de uitvoering van het sociaal domein, zoals wmo en jeugdzorg. De sociale bezuinigingen zijn nu teruggebracht van 8 naar 4 miljoen.

Versnelde reorganisatie

Daarnaast volgt een versnelde, ingrijpende reorganisatie van het ambtenarenapparaat. Van de 640 FTE’s komen er volgend jaar 50 te vervallen en nog eens 25 FTE’s in 2022. Dit zou mogelijk zijn zonder gedwongen ontslagen. Wel worden veel tijdelijke contracten niet verlengd en zal de gemeente vrijkomende functies niet opvullen. De begrotingswijziging van woensdag is de eerste van drie: volgend jaar komen nog twee rondes, waarbij de meerjaarse bezuinigingsoperatie van 13 miljoen verder wordt ingevuld. Een voorstel van D66 en PvdA, dat de deur op de kier hield voor extra ozb-verhogingen, is door de raad afgewezen.

Lees ook: