Bergen op Zoom

Willem van Wunnik overleden: ‘Vastenavend was stukske van zijn leven’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Voormalig Safari Kwartet-zanger en -toetsenist Willem van Wunnik is op 74-jarige leeftijd overleden. De Bergse muzikant maakte 25 jaar deel uit van het amusementsorkest. “Als hij dood zou gaan, zou zijn eigen plaatje gedraaid moeten worden,” aldus tekstschrijver Piet Jansen.

Jansen trok ruim elf jaar met Van Wunnik op. “Een rustige muzikant,” zo herinnert hij de eerste ontmoeting. Een hechte vriendschap werd geboren. Hij schreef er het boek Hoe Het Begon over.

Grammofoonplaatje

Vanaf de start in 1967 trad Van Wunnik voornamelijk op tijdens bruiloften en partijen met het amusementsorkest. Met Vastenavend trad hij op in De Raayberg. In 1982 kregen hij en Jansen het idee om een grammofoonplaatje te maken met een Bergse inslag.

“Vervolgens was het ieder jaar volle bak bij de Raayberg, waar werd uitgekeken naar Willem en zijn volgende plaatje. Dat was een feest op zich, zo aandoenlijk!” Na 25 jaar en elf uitgebrachte plaatjes met hits als Bergse Kefeekes en Krabbegatje, stopte het Safari Kwartet. Het contact tussen Jansen en Van Wunnik hield wel stand. Ze gingen vaak samen op stap, tijdens de Bergse Vastenavend.

Het leutfeest betekende veel voor hem en andersom. “Willem was een krab in hart en nieren,” aldus Jansen. “Vastenavend was een stukske van zijn leven. Het leefde bij hem en als hij dood zou gaan, zou zijn eigen plaatje Un stukske van m’n leve gedraaid moeten worden.”

Prostaatkanker

“Hij was wel gevat voor humor, maar heeft ook veel afgezien,” vervolgt Jansen, doelend op de prostaatkanker die twee jaar geleden bij zijn vriend werd ontdekt. “Hij was een Bourgondiër, maar van lieverlee zag je hem aftakelen.”

Jansen zag Van Wunnik zaterdag voor het laatst. “Er was geen houwen meer aan,” zegt hij geëmotioneerd. Wanneer de uitvaart van zijn dierbare vriend plaats zal vinden, is nog niet bekend.