Roosendaal

Vernieuwd winkelcentrum Tolberg heeft meer ruimte en kan op slot

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Het winkelcentrum in de Roosendaalse wijk Tolberg gaat richting de laatste fase van haar vernieuwing. Sinds de gepresenteerde plannen in december 2020 is er hard gewerkt om het nieuwe hart van de wijk zo snel mogelijk af te krijgen. Ondertussen hebben de meeste winkels een nieuwe of grotere plek in het winkelcentrum.

Het is niet te missen als je in de wijk loopt: het vernieuwde winkelcentrum met zijn grote, kleurrijke T. Het winkelcentrum is niet alleen een stuk groter, maar heeft ook een frisse moderne uitstraling met veel hout. Groot verschil met voorheen is dat het winkelcentrum na sluitingstijd van de winkels afsluitbaar is. Dit moet overlast in de avonduren voorkomen.

De grote, kleurrijke T van Tolberg.

Mooier dan op de plaatjes!

Roderick Lüschen, van WP Retail Invest (eigenaar van het winkelcentrum) is erg te spreken over deze veranderingen. “Het eindbeeld vind ik zeer goed gelukt. Het is mooier dan op de plaatjes”, vertelt Lüschen. Er is al een paar jaar verstreken sinds de bekendmaking van de plannen voor het winkelcentrum. Volgens de eigenaar was het winkelcentrum nogal gedateerd. “Daarom hebben we het in een nieuw jasje gestoken.”

Die grote, houten boom in het midden van het winkelcentrum heeft overigens nog meer bestaansredenen. Volgens Lüschen is er in heel het winkelcentrum meer gebruik gemaakt van hout, wat ook in ‘de boom’ terug te zien is. Daarnaast dient het bouwwerk als steunpilaar en als hét kenmerk van het winkelcentrum. “We hebben hierbij geprobeerd een centraal plein te maken waar mensen even kunnen zitten om te kletsen.”

Vernieuwing in én rondom het winkelcentrum

Er zijn drie hoofdparkeerplaatsen die allemaal aansluiten op één van de drie ingangen van het winkelcentrum. “We hebben drie gelijkwaardige ingangen gecreëerd”, legt Lüschen uit. Waar hij over alles van en in het winkelcentrum gaat, beslist de gemeente de zaken rondom het winkelcentrum. Al lopend over de parkeerplaatsen van Tolberg vertelt projectleider bij de gemeente Roosendaal, Angelo Kole, over de toekomst ervan. “Na de herinrichting zijn er veertig extra parkeerplaatsen.”

Niet alleen de parkeervakken zullen vernieuwd worden, ook de fietspaden en stoepen rondom het winkelcentrum worden opnieuw aangelegd. Veel grijs dus, al zal dit wel gecompenseerd worden. “Er komen nog wat groeneilanden en bomen terug in het ontwerp om toch nog een beetje die groenuitstraling te krijgen”, vertelt projectleider Kole. Uiteindelijk zal dit volgens hem resulteren in een “fijne plek om te gaan winkelen”.

Lees ook: Dit zijn de plannen voor winkelcentrum Tolberg Lees ook: Tolberg krijgt modern winkelcentrum, eerste paal de grond ingeslagen