Ossendrecht

Woensdrechts college wil geen leegstand Abdij: ‘Te mooi om te laten verloederen’

Han Verbeem Han Verbeem

Het college van Woensdrecht wil met het Bisdom Breda overleggen of er een nieuwe vorm van horeca in Volksabdij Ossendrecht mogelijk is, na vertrek van de brasserie. “Het is veel te mooi om het te laten verpauperen”, zegt wethouder Rainier Schuurbiers dinsdagavond in de Opinieraad Ruimte.

Vorige maand sloot Brasserie Abdijbos van de één op de andere dag de deuren, nadat het Bisdom Breda -eigenaar van het kloostercomplex- eenzijdig de huur had beëindigd.

Bezorgdheid

Onder de raadsfracties is bezorgdheid over de toekomst. Komen er straks vluchtelingen in, vraagt de VVD zich af. Inderdaad huisvest de gemeente momenteel Oekraïense vluchtelingen in delen van de abdij -“deze week komen er weer 32 bij”, aldus Schuurbiers – maar die worden met zekerheid niet ondergebracht in de voormalige Brasserie. Dit deel staat momenteel te huur bij het Bisdom. “Je kan het morgen huren als je wilt, met alles er op en er aan”, merkt de wethouder op.

Kop koffie

Maar ook Schuurbiers weet niet wat het Bisdom Breda met de Abdij van plan is. “Ze laten niet het achterste van hun tong zien.” Maar hij wil sowieso kijken of het mogelijk is “dat mensen er terecht kunnen voor een kop koffie”, al dan niet in combinatie met het VVV Infopunt.

Zwaar weer

Niet alleen het verlies van horeca in de Volksabdij baart Woensdrecht zorgen; ook de toekomst van het luchtvaartmuseum staat onder druk en de erfgoedinstantie heeft te maken “met financieel zwaar weer”. Al met al zal extra geld nodig zijn, en wie gaat dat betalen wil Luc de Vos (CDA) weten. Daarover zal het college tijdens de begrotingsbehandeling met de raad aan tafel gaan, kondigt wethouder Schuurbiers aan.

Lees ook: CDA Woensdrecht vreest voor klap toerisme na sluiting Brasserie