Calfven

Woensdrechtse bouwclubs tonen hun kunnen op open dag

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Lassen, boetseren, mallen maken, polyester bewerken, verven. Er komt heel wat kijken bij het bouwen van een carnavalswagen. Zaterdag kon je dat van dichtbij bekijken tijdens de open dag van de Woensdrechtse bouwclubs.

De bouwclubs in de gemeente Woensdrecht bouwen hun carnavalswagens gebroederlijk naast elkaar in een loods in Calfven. De komende weken wordt het flink aanpoten, want carnaval is al over week of 6. De wagens krijgen al duidelijk vorm en dus is het een mooi moment om het publiek te laten zien wat een bouwclub allemaal doet.

Patrick Huijgens is lid van bouwclub De Bokkenrijders. Hij hoopt dat bezoekers van de open dag zó enthousiast worden dat ze ook mee willen bouwen. Of dat ze de clubs willen steunen met een donatie. “De vooroordelen zijn dat er heel veel bier gedronken wordt en dat het een beetje wagentjes bouwen is,” vertelt Huijgens. Dat vooroordeel raak je bij de open dag wel kwijt.

Wagen bouwen is gewoon heel veel werk

Ook Japie, lid van bouwclub De Remise, is het met het vooroordeel niet eens. “Dat is zeker niet waar. ‘t Is mallen lassen, kleien, polyesteren, alles terug dichtschroeven, verven, alles komt er bij kijken. ‘t Is gewoon heel veel werk een wagen bouwen.” Al wordt er natuurlijk heus ook wel een biertje gedronken. “Ja, we doen elkaar allemaal helpen met als er iets nodig is qua polyester of ijzerwerk, kokers, samen een biertje drinken natuurlijk. Gewoon alles gaat samen met elkaar.”

Huijgens legt uit dat de bouwclubs het hele jaar door bezig zijn met de carnavalswagens. “We hebben alle tijd nodig die we kunnen pakken. We beginnen een week na carnaval en we eindigen een uur voor de optocht. We doen echt alles zelf. We maken zelfs het onderstel helemaal zelf, elk jaar weer opnieuw. Dus ja, daar komt heel wat bij kijken.”

Het verbroedert en je maakt er mensen blij mee

Je kunt je afvragen waarom iemand zoveel tijd wil steken in een wagen die je maar 1 week per jaar gebruikt en daarna weer moet afbreken. Voor Patrick Huijgens is het duidelijk: “Samen iets fantastisch maken. De verbroedering die je hier voelt, het gevoel van ‘we doen samen iets verschrikkelijk moeilijks en verschrikkelijk moois’. En dan maak je heel veel mensen aan de kant van de weg weer gelukkig mee.”

Japie kan het iedereen aanraden. Dus ook als je de open dag hebt gemist, ziet hij je graag eens bij de bouwclubs langskomen. “We bouwen gewoon een heel jaar door. Spring gewoon een keer binnen, als bijvoorbeeld de poort open is hier bij de Remise. Bij elke club ben je welkom. Spring binnen.”

Nieuwe bouwers altijd welkom

De meeste bouwclubs zijn altijd blij met de belangstelling en vooral natuurlijk met wat extra handjes. “Het kan alleen maar positieve reacties krijgen,” zegt Japie. “En er kunnen alleen maar meer mensen positief worden om ook te komen bouwen bij de clubs. Dus het kan alleen maar beter uitpakken zo.” Je vindt de Woensdrechtse bouwclubs aan de Trambaan 54 in Calfven.