Wouwse Plantage

Wouwse Plantage viert doorkomst La Vuelta met “een groots Spaans weekend”

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Spaanse wielerwedstrijd La Vuelta komt deze zomer ook door West-Brabant en Wouwse Plantage is een doorkomstgemeente. Het dorp gaat dat vieren met een uitgebreid Spaans weekend onder de naam ‘De Boulevard kleurt rood’. Van een Ibiza-avond tot Spaanse Spelen en van een paella-dorpsmaaltijd tot een Spaanse meezingavond. En natuurlijk zijn er ook toertochten voor de amateurwielrenners.

De organisatie van ‘De Boulevard kleurt rood’ kan amper wachten tot augustus. De wielerwedstrijd La Vuelta rijdt op 19, 20 en 21 augustus namelijk ook door Nederland. “Uniek, want de wielerkoers is slechts drie keer eerder buiten Spanje gestart,” aldus de organisatie. “Op zondag 21 augustus doorkruisen de renners Roosendaal en omgeving tijdens de etappe Breda-Breda. Wielerdorp Wouwse Plantage is doorkomstgemeente en viert dat met een groots Spaans weekend op Natuurpoort Wouwse Plantage aan de Plantagebaan.”

Spaanse sferen beginnen al bij Hel van de Pin

De doorkomst van La Vuelta mag dan pas op zondag zijn, het feest in Wouwse Plantage begint al veel eerder. En het dorp zal dus ook al veel eerder ondergedompeld worden in rood, de kleur van Spanje. “Al vanaf de historische kermiskoers Hel van de Pin op dinsdag 9 augustus is de Wouwse Plantage in Spaanse sferen. Als kloppend hart van deze wielerregio vormen we het epicentrum van de activiteiten rondom de doorkomst van La Vuelta,” vertelt Arian Tak, mede-organisator van het dorpsfeest.

Als het dan eindelijk vrijdag 19 augustus is, kan het grootse feest beginnen met een Ibiza-avond. En op zaterdag 20 augustus zijn er Spaanse Spelen. Het Bewonersplatform Wouwse Plantage houdt dan allerlei sport- en spelactiviteiten op het parkeerterrein bij de Natuurpoort. “Wie zich heeft aangemeld kan rond etenstijd aanschuiven voor Spaanse paella,” aldus de organisatie. “Na deze dorpsmaaltijd start om 19 uur Heel Holland zingt Spaans Vamos Roosendaal. Een avond met artiesten als Belle Perez, Samantha Steenwijk, Django Wagner, Rene Schuurmans, Vinzzent, Raymon Hermans, Corne van Meer.”

Amateurs mogen ook deel van Vuelta-etappe rijden

Volgens de organisatie is dit de perfecte opwarmer voor zondag 21 augustus, de dag waarop La Vuelta het dorp doorkruist. ‘s Ochtends is er eerst nog tijd voor de amateurs uit de regio. Je kunt meedoen aan de Tour de pin’k en er is een toertocht voor mannen en vrouwen over een deel van de Vuelta-etappe. Tegelijkertijd kunnen kinderen meedoen aan de Dikke Banden Race en laten zien wie het Talent van Roosendaal is.

Om 12.00 uur gaan op het parkeerterrein bij Natuurpoort de grote tv-schermen aan, want dan is het tijd voor het Wielercafé. Oud-profwielrenners, zoals Dirk de Wolf die Luik-Bastenaken-Luik won, schuiven aan in het café om te praten over La Vuelta. Op de schermen is de koers dan al te volgen en KNWU-speaker Laurens van de Klundert zal er commentaar bij geven.

Verwachte aankomsttijd Vuelta in Wouwse Plantage

Rond 16.00 uur zullen de wielrenners eindelijk Wouwse Plantage binnen rijden. En waarschijnlijk ook in een paar tellen er weer uit. Maar het feest is dan natuurlijk nog niet afgelopen, zo laat de organisatie weten. “Daarna zorgen diverse artiesten ervoor dat het nog lang onrustig blijft op de Boulevard.”

Het is een flinke klus en dus zijn er veel vrijwilligers nodig. “Daarvoor hebben Wielerplatform Roosendaal, Bewonersplatform Wouwse Plantage, KVW-Wouwse Plantage en Dorpshuis De Spil, wielerclubs RTC Zomerlust, MTB de Koepel en Pins Verzet, het comité Hel van de Pin en tafeltennisvereniging De Pin Pongers de handen ineen geslagen,” aldus Tak. “Samen laten we zien waar een klein dorp groot in kan zijn!”

Lees ook: Stressbestendige vrijwilligers gezocht om Vuelta in goede banen te leiden Lees ook: Honderd dagen feest voor La Vuelta Holanda start met Roosendaals Wielercafé Lees ook: Wouwse Plantage klaar voor Vuelta: ‘Spaanse taferelen in aantocht’