Ossendrecht

Wrevel over windmolens: Woensdrechtse raad wars van cowboypraktijken

Han Verbeem Han Verbeem

De Woensdrechtse gemeenteraad is ‘not amused’. Vorig jaar voelden de politici zich overvallen door plannen van een projectontwikkelaar voor het ZeeBra-windmolenpark, op de grens met Reimerswaal. Een park van 19 windturbines, elk twintig meter hoger dan de Utrechtse Domtoren, waarvan er vijf op Ossendrechts gebied. Cowboypraktijken, aldus AKT en PvdA. Wethouder Van Agtmaal is evenmin blij met de gang van zaken. Maar hij blijft hopen op een goed overleg met de Zeeuwse buren en de energieleveranciers. Ook al kost het hem een week om bij Eneco een online gespreksafspraak van een kwartiertje te maken.

Van Agtmaal zette de vergelijking door: de Woensdrechtse raad als Indianen die met pijl en boog moeten strijden tegen de invasie van de cowboys? Zo ver wil hij het niet laten komen, beloofde hij. Het project is feitelijk een Zeeuws initiatief, de molens komen vlakbij de zuiveringsinstallatie van Bath te staan. In Woensdrecht bij de Kabeljauwkreek. Twee molens zijn zelfs relatief dichtbij de woonkern van Ossendrecht voorzien, westelijk van de A4 nabij de Langeweg.

Insprekers

De molens dóen wat met de omgeving, bleek ook uit de betogen die twee insprekende bewoners hielden. Voorafgaand aan het raadsdebat spraken Just Janz, van bewonersgroep Windstil Ossendrecht, en Bert Zwiers van Benegora. De laatste sprak mede namens organisatie Namiro en de Vogelwerkgroep Bergen op Zoom.

Rijopstelling

De turbines zijn enorm massaal. Ze veroorzaken grote slagschaduws en Zwiers maakt zich met name zorgen om de opstelling in twee rijen. Daarnaast dreigen vogels verstrikt te raken in de ronddraaiende rotorbladen. Bovendien produceren de turbines laagfrequent geluid, dat schadelijk is voor mens en dier. Ook al gaan er enkele bestaande windmolens tegen de vlakte, het wisselgeld dat de initiatiefnemers aanbieden, dan nog zijn volgens hen de gevolgen voor de natuur desastreus.

RES

Het is een dillemma voor het Woensdrechtse college. Met de plaatsing van de extra turbines zou Woensdrecht in één klap voldoen aan de voorwaarden voor voldoende duurzame energieproducie, zoals bepaald in de RES (Regionale Energie Strategie). Maar een meerderheid van de raad zit duidelijk niet te wachten op vijf molens op Ossendrechts gebied. Waarom niet die twee ten westen van de A4, ter hoogte van de Langenweg, schrappen uit het plan? CDA-woordvoerder Eddy van Wezel reageerde geaggiteerd op dit voorstel van VVD-raadslid Manus Bolders. “Daar gáán we als Woensdrechtse raad helemaal niet over”, wierp hij tegen. “Dat beslist Reimerswaal.” Die onmacht ligt menig Woensdrechts raadslid zwaar op de maag. “Het is schandalig dat we hier in Woensdrecht als neergeslagen vogeltjes moeten toekijken”, fulmineerde Ludo Bolders.

Verklaring

Wel heeft de Woensdrechtse politiek nog een stem in het kapittel. Zo dient ze een zogeheten ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven, anders kan de provincie geen toestemming verlenen. Ook het waterschap dient nog akkoord te verlenen. Tijdens de Opinieraad van dinsdag werd duidelijk dat met dit plan de Woensdrechte gemeenteraad die verklaring niet zomaar zal afgeven. De fracties van D66, VVD maar ook grootste coalitiepartij ABZ vinden dat het college zich actiever moet opstellen voor de belangen van de eigen inwoners.

Restwarmte

Parallel aan de discussie over de windmolens dient de Woensdrechtse raad ook aan een andere duurzame opdracht te voldoen: het opstellen van een warmteplan. Immers, over twintig jaar dient Nederland van het (reguliere) aardgas af te zijn en dan zijn alternatieve warmteopwekkers nodig. Dat kan via windenergie en zonnepanelen maar er is ook een derde mogelijkheid – aldus D66-raadslid Therry de Heer: het gebruik van restwarme. Dat is in de regio volop voorhanden, onder meer bij het Antwerps havengebied. De Heer zal daarom tijdens de komende raadsvergadering van 23 maart een motie indienen voor benutting van deze restwarmte.