Bergen op Zoom

Zonnecentrale op dak Eventum moet Bergen op Zoom duurzamer maken

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Op het dak van Eventum in Bergen op Zoom, standplaats van ZuidWest TV en Curio, is vandaag een zonnecentrale geopend. Deze draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) van de gemeente.

‘Zon op bedrijfsdaken’

Regionale energietransitie is een uitdaging. Daarom werkt Bergen op Zoom samen met Roosendaal aan deze ontwikkelingsdoelstellingen, om tot een samenhangende stedelijke regio te komen. Daarnaast starten zes Groene Pluim-bedrijven het project ‘Zon op bedrijfsdaken’. In Bergen op Zoom is namelijk plek voor tachtig tot honderd voetbalvelden aan zonnepanelen op industriële daken.

Beschermd stadsgezicht

Door de zonnecentrale kunnen mensen met een monumentaal pand toch investeren in groene stroom. Zij kunnen vanwege het beschermd stadsgezicht vaak geen zonnepaneel op hun dak plaatsen. Wethouder Barry Jacobs is blij dat dit bij Eventum op het dak wel gerealiseerd kan worden. “We bieden een alternatief aan.”

Forse stappen

Momenteel telt het zonnedak zo’n driehonderd zonnepanelen. Deze zijn eigendom van 22 particuliere leden uit Halsteren, met 196 zonparticipaties. Er is nog een half dak vrij. Jacobs hoopt dat dit beschikbaar wordt gesteld aan mensen in het centrum van Bergen op Zoom. “Dat moet in goede dialoog met de omgeving. Al met al denk ik dat we met elkaar forste stappen zetten in de richting van de Sustainable Development Goals. Dat is fantastisch om te zien. Elk zonnepaneel telt!”

Lees ook: Particuliere investeerders leggen zonnepanelen op dak van Eventum