Bergen op Zoom

Bergs zonnepaneleneiland een van de eerste van Europa

Foto: SABIC

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Kunststofproducent SABIC in Bergen op Zoom heeft een van de eerste drijvende zonnenpaneleneilanden van Europa aangelegd, dat draait en kantelt met de stand van de zon. Het bedrijf deed dat in samenwerking met het Portugese bedrijf Solarisfloat en de universiteit in Porto.

SABIC is al langer bezig om duurzame energie op te wekken. In hun blusvijver zijn daarom 36 lichte kunststofpanelen aangebracht. De installatie is beter bestand tegen weersomstandigheden en wordt minder snel aangetast dan panelen van glas of aluminium. Daarnaast kunnen de panelen kantelen en meedraaien met de stand van de zon. Hierdoor wordt er dertig procent meer stroom opgewekt.

Installatie op de Noordzee

In onder andere Zwolle en Rotterdam zijn al soortgelijke zonnepaneleneilanden te vinden. “We zijn nu bezig om deze geschikt te maken voor open wateren, zoals de Noordzee,” laat senior engineer Martin Wiescholek van SABIC weten. Het bedrijf ontwikkelt de installatie verder door. “Het zoute water stelt weer andere eisen aan het materiaal.” SABIC verwacht het nieuwe zonnepaneleneiland in de loop van 2022/2023 te water te kunnen laten gaan.

Lees ook: Zonnecentrale op dak Eventum moet Bergen op Zoom duurzamer maken