Roosendaal

Zorgen om verdwenen kunstwerken in Roosendaal: ‘Wees alert’

Hier stond het bronzen beeld Dynamiek en continuïteit | Foto: Sjef van Dorst.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er worden de laatste tijd veel (bronzen) beelden gestolen. Niet alleen in Bergen op Zoom en Roosendaal, maar ook in Eindhoven, Den Bosch en Hilvarenbeek. Zo is in januari het bronzen beeld De vrouw gestolen in Roosendaal, en recent, in mei, het beeld Dynamiek en continuïteit.

Sjef van Dorst, Raadslid van de Roosendaalse Lijst maakt zich zorgen. “Zoals op meerdere plekken in Brabant staan in Roosendaal bijzondere en aansprekende kunstwerken in de openbare ruimte. Ieder met een eigen verhaal, maar voor sommigen is het nu einde verhaal.”

Waarom er zoveel bronzen beelden gestolen worden, is nog steeds niet duidelijk. “Zoveel brengen ze niet op”, vertelde de Bergse wethouder Letty Demmers eerder al eens aan ZuidWest Update. In Bergen op Zoom zijn laatst zelfs twee standbeelden uit voorzorg weggehaald, omdat er signalen binnenkwamen dat de beelden mogelijk gestolen gingen worden.

Wees alert

Het beeld dat in januari gestolen werd, De vrouw, die stond in de Dr Brabersstraat, is nog steeds spoorloos. “Dit beeld werd in 1977 al gemaakt, in het jaar van de vrouw”, vervolgt Van Dorst. “Het verdwenen kunstwerk Dynamiek en continuïteit is gemaakt door Ben Slock, in 1974. Het is een herinnering aan de reconstructie van de Molenstraat.”

Het raadslid vraagt inwoners van Roosendaal om extra alert te zijn. “Kunst hoort in de openbare ruimtes. Inwoners, maar ook mensen van buiten Roosendaal, beleven daar plezier aan. Zie je iets verdachts? Bel dan de politie!”

Lees ook: Gemeente haalt beelden uit voorzorg weg om diefstal te voorkomen Lees ook: Het Bergse standbeeld Beer is gestolen: ‘Jammer en verbazend’ Lees ook: Roosendaals kunstwerk De Vrouw gestolen, gemeente doet aangifte