West-Brabant

Zuidwest-Nederland schreeuwt om meer politie, ook in onze regio

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Deze week was Minister van Veiligheid en Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius op bezoek in Roosendaal. Ze heeft meerdere signalen ontvangen over grote zorgen in onze regio over veiligheid, criminaliteit en een tekort aan mensen bij de politie. En dat is een probleem dat niet alleen Roosendaal treft.

De Roosendaalse burgemeester Han van Midden heeft enige tijd geleden gevraagd om landelijke ondersteuning bij de aanpak maar vooral het voorkomen van criminaliteit. In de rest van Zuidwest-Nederland zijn de zorgen eveneens groot.

De burgemeester van Tilburg, Theo Weterings, is tevens regioburgemeester van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. Vanuit die rol deed hij onlangs een dringende oproep richting de minister. De politie heeft structureel een gebrek aan mensen en dat moet veranderen, aldus Weterings.

Kerntaken onder druk

In een artikel van de PZC wordt Weterings geciteerd: “De maat is vol. Het is dweilen met de kraan open.” Daarmee doelt de bestuurder op het feit dat er niet voldoende politiemensen beschikbaar zijn om de criminaliteit in Zuidwest-Brabant en Zeeland aan te pakken. Het uitvoeren van kerntaken staat onder druk, laat staan dat er tijd is voor iets extra’s. De oproep die schriftelijk naar Den Haag ging werd mede ondertekend door de politiechef Zeeland-West-Brabant en de hoofdofficier van justitie.

Zorgen zijn groot

Zowel op regionaal als lokaal niveau zijn de zorgen over veiligheid en de aanpak van criminaliteit groot. Uit een eerder onderzoek van de NOS bleek al eens dat een aantal regio’s (waaronder de onze) er slechter voor staan dan gemiddeld, als het gaat om het aantal beschikbare agenten. Er moet als het ware gestreden worden om mensen met de Randstad, die zegt meer capaciteit nodig te hebben.

Weinig vertrouwen

Volgens een in 2022 door het CBS gehouden onderzoek naar vertrouwen in de politie kwamen twee grensgebieden er het slechts vanaf. Dat waren Zuid-Limburg en de Markiezaten. Bestuurder Weterings heeft die uitkomsten er nog eens bijgehaald om richting de minister een punt te maken. “Als mensen in West-Brabant de politieagent echt niet meer zien, neemt het vertrouwen in de politie en overheid af.”

In de oproep die naar minister Yeşilgöz-Zegerius ging wordt gepleit voor meer mankracht, meer budget én een nauwere samenwerking met de Belgische politie, omdat er sprake is van veel criminele netwerken en activiteiten die letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend zijn.

Veel tijd kwijt aan andere taken

Hoe groot de tekorten aan politiemensen exact zijn in onze regio is volgens politiewoordvoerder Malou Joosten-Stillekens lastig te zeggen. Er spelen nogal wat factoren een rol, legt ze uit: “Denk aan vacatures, tijdelijk ziekteverzuim of bijvoorbeeld een vakantieperiode. Soms leveren we ook onderling collega’s aan teams.” Ze geeft aan dat een serieus deel van het probleem zit in het feit dat collega’s relatief veel tijd kwijt zijn aan andere taken dan regulier politiewerk, zoals bijvoorbeeld ME-inzetten tijdens evenementen.

Lees ook: Minister van justitie en veiligheid Dilan Yeşilgöz bezocht Roosendaal