Zundert

Zundert heeft geen geld meer voor De Zindering

Herbert Kats Herbert Kats

Zundert moet noodgedwongen een streep zetten door De Zindering, het nieuwe ontmoetingscentrum. De gemeente voorziet forse bezuinigen. Daarmee valt het doek voor de nieuwbouwplannen, legt wethouder Ralph Bogers (financiën) uit.

Zijn collega Judith Kuijpers (Maatschappelijk Vastgoed en Cultuur) spreekt van een grote teleurstelling en een erg moeilijke keuze. “Die is gemaakt met pijn in het hart.”

Eind vorig jaar werd bekendgemaakt dat er een nieuw sociaal/cultureel ontmoetingscentrum op de plek van De Schroef zou komen, in het hart van Zundert. De nieuwbouw haakte in op de behoefte van inwoners, verenigingen, cultuur en gemeente om een goede ontmoetingsplek te hebben. Het huidige plan is echter niet langer haalbaar.

Forse bezuinigingen

Bogers kwam tot de conclusie dat de toch al niet florissante financiële positie van Zundert sinds april is verslechterd. Wethouder Wesley van Steen (onder meer Sociaal domein) vult aan dat het college De Zindering wel móest schrappen, omdat anders korten op basisvoorzieningen voor inwoners en dienstverlening dreigde. Bogers legt de gemeenteraad op 3 juli een pakket met forse bezuinigingen voor.

De wethouder geeft aan dat het lange wachten op een nieuw kabinet voor bijkomende onduidelijk zorgt. Al wist ook Zundert dat het Rijk in het hele land vanaf 2026 structureel stevig snijdt in budgetten voor gemeenten.

Bogers: “Onze gemeente is voor zeventig procent van Rijksinkomsten afhankelijk.” Voor de komende jaren had hij al een tekort voorzien. “Toen was er het vertrouwen dat het Rijk aanvullende middelen beschikbaar zou stellen. We hebben namelijk meer taken opgelegd gekregen”, legt de wethouder uit.

Inmiddels blijkt dat uit de meest recente Voorjaarsnota dat Den Haag geen aanvullende middelen zal verstrekken, maar juist extra gaat korten. Bovendien stijgen de uitgaven voor wettelijke taken verder.

Gebruikers

De gemeenteraad, partijen, het bestuur van de exploitatiestichting, omwonenden, de beoogde gebruikers en betrokken medewerkers en omwonenden werden eerder geïnformeerd over het besluit dat De Zindering er niet kan komen. Al blijft de behoefte aan zo’n faciliteit. Het college is bereid verder met de betrokkenen in gesprek te gaan.

Lees ook: Nieuw ontmoetingscentrum in hart van Zundert