Bergen op Zoom

Zwembad De Schelp dinsdag eindelijk weer open

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Zwembad De Schelp in Bergen op Zoom gaat eindelijk weer open. Het publiek kan vanaf dinsdag in het zwembad terecht. Ook de zwemlessen gaan weer beginnen en de verenigingen kunnen hun sport weer oppakken.

De weg naar het vernieuwde zwembad De Schelp was lang: een sluiting van anderhalf jaar voor de verbouwing, een kostenpost van 3,6 miljoen euro, legionella in de douches, een nieuwe sluiting door problemen met de lucht- en waterkwaliteit en een wethouder die moest opstappen. Maar de gemeente Bergen op Zoom kan eindelijk opgelucht ademhalen. Want vanaf dinsdag is De Schelp weer open en veilig te gebruiken. Dat maakte de gemeente maandagavond bekend.

Blije wethouder en manager

Wethouder Barry Jacobs is tevreden met de vooruitgang. “De afgelopen 2 weken zijn we hard aan de slag geweest om goed inzichtelijk te maken van ‘wat zijn nu eigenlijk de maatregelen die we moeten nemen om er voor te zorgen dat het zwembad veilig open kan’. Daar hebben we hard aan gewerkt. En ik ben blij om te kunnen zeggen dat we nu weer open kunnen gaan.”

Het gezicht van Walter van Krieken glundert. De manager van zwembad De Schelp kan niet wachten de deuren weer te openen. “Een hele blije manager staat hier. Wij kunnen weer knallen vanaf morgen. De medewerkers die staan te popelen om open te gaan. Die zijn er op gebrand om iedereen weer te mogen ontvangen. Die zijn denk ik nog het meest blij van allemaal.”

Alles staat weer op groen

Bergen op Zoom heeft samen met de directie van De Schelp een risicomatrix opgesteld. Daarmee kunnen ze controleren wat de gevaren zijn en welkea gevolgen bepaalde gevaren kunnen hebben. Uit die risicomatrix blijkt dat het zwembad veilig en gezond is. “Alle onderdelen van de risicomatrix staan nu op groen,” aldus de gemeente.

De gemeente heeft nu niet alleen de problemen aangepakt die zorgden voor de tweede sluiting in oktober 2019. Ook de problemen die er nog waren na de verbouwing zijn meegenomen. Zo zijn alle roestvrijstalen ophangconstructies nagekeken en waar nodig aangepast. De technische dienst van De Schelp gaat voortaan elke 6 maanden controleren of de roestvrijstalen delen die van een lagere kwaliteit RVS zijn toch gaan roesten. Dat is bovenop de wettelijke inspecties.

Maatregelen tegen legionella

Het zwembad heeft ook maatregelen genomen om besmetting met legionella te voorkomen. Legionella is gevaarlijk voor de gezondheid en komt vooral voor in lauw en stilstaand water. De Schelp gaat het water voortaan niet eerst meer opslaan in een buffer, maar laat het direct doorstromen naar het waterleidingnet van het zwembad. Ook de koudwaterleiding van de douches blijft voortaan constant stromen, waardoor het water niet warm wordt. Dat moet de kans op besmetting met legionella sterk verminderen. Uit controles van 24 en 31 januari blijkt dat er geen legionella meer is in De Schelp.

Dinsdag open vanaf 7 uur

Van Krieken heeft er het volste vertrouwen in dat De Schelp deze keer wel goed gaat draaien en dat de grote problemen voorbij zijn. “We hebben er nu met alle partijen volledig vertrouwen in dat het goed is en groen licht gekregen om te openen. Morgen gaan wij weer doen waar we goed in zijn.”

De Schelp gaat dinsdag om 7 uur open voor het publiek. Ook de zwemlessen kunnen weer beginnen en ook de verenigingen kunnen terugkomen om te sporten. Mensen die al een abonnement hadden, krijgen een verlenging voor de maanden dat het zwembad gesloten was.

Lees ook: Zwembad De Schelp na renovatie weer open

Lees ook: Zwembad De Schelp voorlopig nog niet open

Lees ook: Wethouder Stinenbosch stapt op. College gered?